António Gomes Pereira, Sol de Badajoz (Spanje):

"Op Fruit Attraction vroegen velen ons al in welke week de kaki uit Extremadura op de markt komt"

Het Spaanse kakiseizoen begint niet onder het beste gesternte. In de Valenciaanse Gemeenschap zal de opbrengst immers lager uitvallen door de voorjaarshagel en door de snelle opmars van cotonet, een plaag die deze fruitsoort aanvalt. Het verlies kan oplopen tot in de tienduizenden tonnen. In andere Spaanse teeltregio's, zoals in Extremadura, zijn de verwachtingen positiever.

"In Badajoz hebben we 100 hectare kaki en alle percelen zijn volledig productief. Dit jaar verwachten we een normaal seizoen waarin we tussen de 2,5 en 3 miljoen kilo zullen oogsten", vertelt António Gomes Pereira van de commerciële afdeling van Sol de Badajoz. "Netten bedekken al onze kakipercelen. En eigenlijk niet alleen onze kaki’s. We hebben een zeer belangrijke investering gedaan om onze 2.500 hectare te bedekken en dus zo al onze fruitsoorten te beschermen."


Percelen van Sol de Badajoz

"Het is een nettensysteem dat de bomen omhult en zo het fruit binnen in de kruin beschermt. Met dit systeem voorkomen we dat slechte weersomstandigheden, zoals hagelbuien of stortregens, de takken van de bomen en het fruit beschadigen. Het heeft ons ook in staat gesteld om ziekten te vermijden die worden verspreid door vectorinsecten, omdat de netten voorkomen dat de insecten bij het fruit kunnen", zegt António.

"Bovendien slagen de netten erin om de temperatuur binnen in de kruin ongeveer 2ºC te verhogen ten opzichte van de omringende buitentemperatuur, wat ervoor zorgt dat ons fruit iets vroeger rijp is dan op andere percelen in de omgeving. Bovendien wordt het fruit minder bewogen door de wind en wordt de schade door zwiepende takken dus tot een minimum teruggebracht. Met dit systeem zijn we in staat fruit te oogsten dat schoner, gezonder en uniformer van kleur is. En bovendien vroeger dan de concurrentie", benadrukt de commercieel verantwoordelijke.

Alle percelen van Sol de Badajoz zijn gelegen in het gewest Extremadura, zowel in Las Vegas Bajas als in Las Vegas Altas. Het assortiment is heel breed: pruimen, nectarines, perziken, paraguayo’s, kaki’s en granaatappelen. "Momenteel is het granaatappelseizoen in volle gang," zo deelt António mee. "Ook de granaatappeloogst is normaal te noemen dit jaar. We zijn praktisch klaar met het vroegste ras en vorige week zijn we ook al begonnen met het tweede. 80% van onze oogst is bestemd voor export en bereikt markten op vier continenten: Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika, Azië en Afrika. In Afrika richten we ons op Zuid-Afrika en op Marokko en Egypte."

Extremadura is een belangrijke teeltregio voor fruit in Spanje. De geografische diversiteit, van vruchtbare vlaktes tot berggebieden, en de verschillende bodem- en klimaattypes maken de teelt van talrijke soorten groenten en fruit mogelijk. En het belangrijkste kenmerk van het klimaat is vast en zeker de stabiliteit. Kaki is overigens een van de meest begunstigde fruitsoorten van deze voordelen.

"De voorspellingen voor het kakiseizoen zijn goed, gezien de gegevens over productieverlies in Valencia. Toch moeten we nog afwachten hoe de markten reageren, want het is uiteindelijk de consument die beslist of en wanneer een product succesvol is of niet", vertelt de commercieel directeur van Sol de Badajoz. "Er is echter al veel belangstelling voor onze kaki’s. Op Fruit Attraction vroegen velen ons al wanneer ze op de markt komen."

Voor meer informatie:
António Gomes Pereira (commercieel directeur)
Sol de Badajoz, SL
Frutas Salud Sdad. Coop.
Ctra. N-430, Km 116
06720 Valdivia (Badajoz) - Spanje
+34 647 892 869
antonio@gruposolbadajoz.com
www.gruposolbadajoz.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven