Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Ecuadoriaanse bananenarbeiders melden slechte lonen

Werknemers in de Ecuadoriaanse bananensector hebben melding gemaakt van een druk op de lonen en contractuele voorwaarden op de plantages als gevolg van de beschikbaarheid in het land van goedkope arbeidsmigranten uit Venezuela.

Werknemers in de provincie El Oro bijvoorbeeld, die lid zijn van de Asociación 12 de Octubre de Trabajadores Bananeros del Canton de Pasaje, aangesloten bij de nationale federatie Sinutrabe, hebben melding gemaakt van een drastisch effect op de lonen in hun gebied. Mannelijke arbeiders die vroeger tot € 34/dag verdienden, verdienen nu € 21 voor hetzelfde werk, terwijl vrouwelijke losse arbeiders die in pakhuizen werken en vroeger € 12-15/dag mee naar huis namen, nu € 8-10 verdienen. Waar velen vroeger voor vier of vijf dagen per week werden ingehuurd, gebeurt dat nu nog maar voor twee of drie dagen. Waar werknemers vaste contracten hadden, worden steeds meer werknemers nu op ad hoc-basis ingehuurd.

Dit verlies aan werkzekerheid houdt volgens de vereniging rechtstreeks verband met de invoering van wetgeving die de "flexibilisering" van arbeid heeft vergroot. Deze wetgeving is in 2020 door de regering-Moreno uitgevaardigd onder het mom van de "humanitaire wet" tijdens de ergste dagen van de pandemie in 2020.

Bron: bananalink.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.