Sterke vraag vanuit Centraal-Europa naar Turkse granaatappelen

De Turkse granaatappeloogst zou volgens een exporteur nu elk moment klaar moeten zijn. Door de lagere hoeveelheden zijn de prijzen iets hoger dan vorig jaar, maar kan het seizoen ook iets korter uitvallen.

Volgens Sefik Can, senior accountmanager van de Turkse AGF-exporteur Canlar Fruit, zullen binnenkort de laatste granaatappelen worden geoogst. "We zijn twee weken geleden van start gegaan met de oogst en een dezer dagen zullen we al de laatste granaatappelen plukken. Voor de sortering gebruiken we een Unitec machine speciaal voor granaatappelen. Ze worden ook op gewicht gesorteerd en daarna in ons magazijn opgeslagen. De afzet is net begonnen, maar tot nu toe we zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van het fruit en over de marktvraag. Vóór aanvang van het seizoen hadden we met verschillende klanten al nieuwe programma's afgesproken. Naast onze standaardzendingen hebben we dit jaar een sterke vraag gezien, vooral vanuit Centraal-Europa. Ook de markten in het Midden-Oosten en Azië zijn een doelgroep voor ons in de toekomst."

De focus van Canlar ligt op de Scandinavische landen, maar de granaatappelen vinden ook hun weg naar verschillende andere Europese landen, legt Can uit. "Ons bedrijf is vooral gericht op de Scandinavische markten. Turkse granaatappelen bekoren met hun unieke aroma en smaak en daarom blijft de vraag vanuit vele delen van Europa en Rusland elk jaar toenemen. We streven ernaar om ons product aan onze klanten te leveren zonder dat daarbij problemen opduiken met gewasbeschermingsmiddelen. Daarom werken we al jaren met dezelfde groep telers, met een gewasbeschermings-programma dat is opgesteld door onze technici. We luisteren goed naar onze klanten om hun uiteenlopende behoeften te begrijpen en we streven ernaar om die steeds in te willigen. We willen dat onze klanten tevreden zijn, terwijl we ook voldoen aan de strenge voedselveiligheidsnormen van de verschillende overheden."

Door de weersomstandigheden is de oogst dit jaar iets lager uitgevallen, wat zou kunnen leiden tot een korter seizoen. "Zoals in de hele wereld zorgt de opwarming van de aarde voor schommelingen in de opbrengsten. In vergelijking met vorig jaar is er een daling in de productie. Daarentegen is er wel sprake van een lichte prijsstijging ten opzichte van voorgaande jaren. Over het algemeen denken we dat de exporteurs een goed seizoen tegemoet gaan, al kan het door de lagere volumes iets vroeger eindigen dan verwacht. Eind november zit er vermoedelijk weer een prijsstijging aan te komen, al is dat uiteindelijk wel afhankelijk van het evenwicht tussen vraag en aanbod."

"Met het einde van het granaatappelseizoen staat dan de oogst van kweeperen weer voor de deur. De Turkse kweepeer zal net zoals voorgaande jaren naar verwachting weer die mooie en verdiende plaats innemen op de Europese markt dankzij zijn smaak, geur en uiterlijk", legt Can uit. Ondertussen is de Turkse exporteur ook nog een zeer bevredigend druivenseizoen aan het afronden.

"Zoals altijd valt de Turkse pitloze Sultana druif met zijn unieke eigenschappen goed in de smaak in Europa, Rusland en landen in het Midden-Oosten. Over het algemeen is het druivenseizoen goed geweest en we zijn blij met de aanhoudende vraag. Ook de vraag naar rassen als Crimson, Red Globe en Autumn Royal neemt de laatste jaren gestaag toe", besluit Can.

Voor meer informatie:
Sefik Can
Canlar Fruit
+ 90 (242) 339 21 91
sefik@canlarfruit.com 
www.canlarfruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven