BLE-marktrapport week 41/2021:

'Eerste Duitse Kanzi-partijen op de markt'

Duitse partijen domineerden de appelmarkt: vooral Elstar, Jonagold en Boskoop waren volop beschikbaar. Het aanbod aan Golden Delicious en Pinova breidde zich uit, en ook Cox Orange won aan betekenis. Door de komst van de eerste Duitse Kanzi-partijen werd het assortiment nog groter: in Frankfurt betaalde men voor Kanzi in de grootte 75/80 15 euro per karton van 7 kg. Het ras Delbarestivale verloor daarentegen aan betekenis, passend bij dit moment in het seizoen. Italiaanse partijen waren minder relevant op de markt dan Duitse, in deze categorie domineerden Granny Smith en Royal Gala, aldus het nieuwste BLE-marktrapport. 

Frankrijk was vooral met Granny Smith op de markt vertegenwoordigd, maar had alles bij elkaar slechts een aanvullend karakter. Enkele partijen uit Nederland en Polen speelden slechts tijdelijk een rol. In z'n totaliteit was het aanbod voldoende om de vraag te dekken. De afzetmogelijkheden waren op sommige plaatsen vanwege de herfstvakantie afgenomen. Prijscorrecties hoefden de handelaren echter zelden door te voeren, meestal bleven de prijzen op het bestaande niveau. Importen van overzee waren vrijwel uitsluitend alleen nog in Hamburg te vinden. Pink Lady moest daar vanwege haar afnemende conditie met prijsverlagingen verkocht worden.

Peren
Italiaanse Santa Maria en Abate Fetel peren domineerden de markt. De handel verliep zeer rustig, de vraag kon zonder problemen gedekt worden.

Druiven
De afzet verliep in de meeste gevallen moeiteloos: vraag en aanbod waren mooi met elkaar in evenwicht. De handelaren hadden daarom maar zelden aanleiding om iets aan hun prijzen te veranderen.

Mandarijnen
Zo langzaam aan kon men van een breder assortiment spreken: de aanvoer nam duidelijk toe. Vanwege de lage temperaturen was er al ronduit sprake van een bepaalde klanteninteresse in de producten.

Citroenen
De Spaanse aanvoer bepaalde de markt, Zuid-Afrikaanse citroenen vulden het aanbod aan. De vraag was weliswaar ronduit goed, maar was niet voldoende om prijsverlagingen te voorkomen.

Bananen
De meestal rustige vraag paste goed bij de gedoseerde aanvoer vanuit de rijperijen. De handel verliep eerder wisselend, niet in de laatste plaats vanwege retouren uit de retail en de herfstvakantie in sommige plaatsen.

Bloemkool
Duitse ladingen domineerden de markt, de bloemkool werd per 6 of 8 stuks aangeboden. Het aanbod veranderde niet wezenlijk. De vraag trok daarentegen aan.

Sla
Bij ijsbergsla bestond het aanbod overwegend uit Duitse aanbiedingen. Nederlandse partijen vulden het aanbod aan. De presentie van Spaanse partijen nam toe. De handel verliep over het algemeen in een rustig tempo, de prijzen veranderden niet wezenlijk.

Komkommer
Bij de komkommers liep het Duitse seizoen langzaam ten einde, het aanbod nam enorm af. Maar ook het aanbod aan Nederlandse en Belgische partijen nam af.

Tomaten
Het assortiment werd minder uitgebreid. Er arriveerden overwegend Nederlandse en Belgische partijen op de markt. De prijzen tendeerden over het algemeen omhoog. De handelaren verlaagden hun prijzen tijdelijk richting het weekend, om voorraden te verkleinen.

Paprika's
De Nederlandse paprika's domineerden de markt en waren in alle kleuren beschikbaar. Over het algemeen kwam het meestal tot prijsverhogingen, aangezien het tot nu toe dominerende Nederlandse aanbod afnam.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven