WWF

Elk jaar wordt in Spanje een gebied ter grootte van 106.000 voetbalvelden illegaal geïrrigeerd

WWF, een van de grootste organisaties die zich inzet voor natuurbehoud wereldwijd, heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar overexploitatie en diefstal van watervoorraden in de vier watervoerende lagen in Spanje die het meest door dit fenomeen worden getroffen. De organisatie is erin geslaagd cijfers te plakken op de illegale irrigatie in Spanje, die de oorzaak is van grote milieuproblemen.

WWF wijst erop dat jaarlijks ongeveer 220 hm³ water illegaal wordt gewonnen uit deze watervoerende lagen, een enorm volume dat zou dienen voor de irrigatie van meer dan 88.000 hectare, een gebied ter grootte van 106.000 voetbalvelden.

Het meest alarmerende en dramatische geval van waterdiefstal doet zich voor in de watervoerende laag van Ciudad Real die het nationale park Tablas de Daimiel voedt. WWF heeft berekend dat er jaarlijks op illegale wijze een hoeveelheid water wordt opgepompt die meer dan 60.000 50-meterbaden zou kunnen vullen. Het water wordt gebruikt om 51.465 hectare te irrigeren, een gebied dat overeenkomt met 62.300 voetbalvelden. Het resultaat is dat het niveau van de watervoerende laag is gedaald tot 20 meter onder de grond en het nationaal park in permanente droogte is gedompeld.

De tweede plundering vindt plaats in Las Arenas, de enorme watervoerende laag onder de provincies Ávila, Valladolid, Salamanca en Segovia. De aquifer is de afgelopen 15 jaar sterk afgenomen en reeds gedaald tot 25 meter onder het grondoppervlak. De reden is de wildgroei van illegale of boven de wettelijk toegestane limieten geëxploiteerde putten. 23.975 hectare wordt illegaal geïrrigeerd met water van Las Arenas, goed voor een areaal ter grootte van 29.000 voetbalvelden.

De derde streek waar illegale irrigatie wijd om zich heen grijpt in Spanje is Campo de Cartagena. De natuurorganisatie raamt dat er 8.460 hectare (ongeveer 10.200 voetbalvelden) in de buurt van de lagune Mar Menor van water wordt voorzien met illegale waterputten.

De op drie na grootste waterdiefstal vindt plaats in het Andalusische natuurpark Doñana. WWF-technici hebben berekend dat er in het hart van dit beschermde gebied minstens 4.700 hectare illegaal geïrrigeerd wordt, vooral percelen met aardbeien en ander zachtfruit. Het gevolg is dat het natuurpark de afgelopen eeuw 80% van de moerassen en 90% van de seizoensgebonden lagunes heeft verloren.

"Dit zijn geen geïsoleerde gevallen, maar een voorbeeld van een veel wijdverbreider probleem met betrekking tot het illegale gebruik van grondwater in Spanje. De diefstal van water is een regelrecht schandaal. Deze misdaad kan welig tieren omdat de bevoegde overheden niet voldoende middelen inzetten om dergelijke praktijken te straffen", verzekert Rafael Seiz, expert van het WWF-waterprogramma.

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven