Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laaggeprijsde importproducten uit België winnen terrein in VS

Wereldwijde handelsvolumes diepgevroren aardappelproducten stabiel

Analisten van marktanalysebureau A A-INSIGHTS melden dat de handelsvolumes diepgevroren aardappelproducten zich in juli stabiliseerden, waarbij het volume van dit jaar tot nu toe 0,5% boven het niveau van voor de coronapandemie in 2019 lag. 

In vergelijking tot juli 2019 daalde het maandelijkse handelsvolume met 0,3%, hetgeen mede werd veroorzaakt door een afname van 7,6% van de export uit BelgiĆ« en een afname van 6,2% van de export vanuit Nederland. 

Beide landen blijven druk van de exportprijzen ervaren, maar vanwege de lager dan gemiddelde oogstopbrengsten en hogere prijzen voor onbewerkte aardappelen zal het negatieve prijseffect de komende maanden naar verwachting geleidelijk verdwijnen. 

Noord-Amerikaanse producenten zijn erin geslaagd hun maandelijkse export op te schalen en India verdubbelde haar export. De sterke toename van de export vanuit India houdt met name verband met de Filipijnen (+1.500 ton). 

Exportvolume juli en de prijs per kilo per exporterend land ten opzichte van juli 2019/ Afbeelding: A-Insights

Britse import blijft dalen na een korte periode van herstel in juli
De exportdaling in zowel BelgiĆ« als Nederland wordt voor een groot deel veroorzaakt door de lagere import van het VK. De import van het VK ligt gedurende het grootste deel van 2021 al onder het niveau van voor de coronapandemie, waardoor het volume tot nu toe (400.600 ton) ruim 20% onder dat van 2019 ligt (509.300 ton). 

Aangezien de meeste beperkende maatregelen in het land zijn opgeheven, lijkt de lagere import vooral het gevolg te zijn van de nieuwe handelsrelatie na het vertrek van de Britten uit de EU. 

Bron:  A-INSIGHTS

Publicatiedatum: