Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt meloenen

De wereldmarkt voor meloenen is dit seizoen in veel landen op en neer gegaan. De coronapandemie blijft de afzet beïnvloeden, aangezien veel cateringbedrijven nog niet terug zijn op het niveau van voor de pandemie, wat de vraag in deze sector negatief beïnvloedt. Logistieke problemen blijven ook de invoer in sommige landen beïnvloeden, waardoor de prijzen stijgen en sommige programma's worden geannuleerd, zoals in China, dat pas in 2020 is begonnen met de invoer van Braziliaanse meloenen. Het weer in landen in Europa leidde ook in veel gevallen tot een gebrek aan belangstelling voor meloenen, die voor veel consumenten traditioneel een zomerse traktatie zijn, om op zonnige dagen te worden gegeten.

Nederland:  Braziliaanse meloenen na mooie start weer terug bij af
Het Braziliaanse meloenenseizoen kende dit jaar een florissante start. Importeurs spreken zelfs van de beste start van het afgelopen decennium. "Door vertragingen was er geen goede aansluiting van het overzeese op het Spaanse seizoen en die tekorten leverden een flinke prijsopleving op. Nu gaan de prijzen echter weer hard naar het oude niveau", vertelt een Hollandse importeur. “Ik had verwacht dat door de gestegen kosten van onder meer zeevracht en karton dat er minder Braziliaanse meloenen naar Europa verstuurd zouden worden, maar we zien dat de aanvoer op een zelfde niveau ligt als voorgaande jaren. De prijzen liggen nog altijd op een redelijk niveau, maar het mooie is er wel vanaf."

Duitsland: De vraag is er nog steeds, maar de belangstelling neemt af 
Hoewel het meloenenseizoen ten einde loopt, is er nog steeds een zekere belangstelling van de retail. Een groothandelaar uit Zuid-Duitsland heeft Italiaanse herfstmeloenen in de aanbieding, waaronder Galia- en honingmeloenen, maar ook watermeloenen uit Brazilië. De vraag was dit jaar relatief zwak, wat gedeeltelijk aan het weer te wijten is. Sinds augustus verloopt de verkoop moeizaam. Er is ook sterke concurrentie van Turkse leveranciers, die watermeloenen tegen veel lagere prijzen aanbieden.   

De groothandelaar zegt dat meloenen op zich niet zo relevant zijn voor restaurants, alleen tijdens de zomermaanden. Voor de levensmiddelenhandel zijn ze echter nog steeds interessant. Gewoonlijk zijn cafetaria's ook meer geïnteresseerd in meloenen, maar door het werk aan huis is er niet veel vraag naar geweest. Hij concentreert zich op net-, honing-, water- en Galiameloenen. De vraag naar suikermeloenen neemt licht toe.  

In het algemeen is er nog wel vraag, maar de belangstelling neemt af. Supermarkten richten zich nu meer op clementines. De producten worden betrokken uit Spanje en Italië. Dit jaar heeft hij kort watermeloenen uit Duitsland aangeboden, maar meestal worden deze producten rechtstreeks door de telers zelf verkocht. 
De prijzen zijn redelijk stabiel. 

Italië: (Water)meloenen zelden online gekocht in Italië
Volgens gegevens van het GfK Consumer Panel heeft in Italië, van de 100 gezinnen die het afgelopen jaar ten minste één keer meloenen of watermeloenen hebben gekocht, 59,3% beide soorten gekocht (tegenover 55,6% twee jaar geleden), 26,1% alleen meloenen en de resterende 14,7% alleen watermeloenen. In het afgelopen jaar, eindigend in augustus 2021, is het aantal aankopen van watermeloenen met 9% gestegen. In tegenstelling tot andere categorieën, waar biologisch product een snelle groei heeft gekend en gewoonlijk bijdraagt tot de algemene groei, bedraagt het aantal Italiaanse gezinnen dat biologische variëteiten heeft gekocht in de sector watermeloenen slechts 2 miljoen en is dit aantal vrij stabiel in vergelijking met vorig jaar. Er is dus nog groeipotentieel in deze categorie. Wat de aankoopkanalen betreft, koopt slechts 2,6% van de Italiaanse gezinnen watermeloenen online, met een aanzienlijk potentieel voor verdere ontwikkelingen. In de categorie meloenen lijkt de ontwikkeling van biologische varianten goed te zijn, met 2,7 miljoen Italiaanse gezinnen die deze varianten hebben gekocht (+19,4% ten opzichte van twee jaar geleden). Op dit moment wordt slechts 4,2% van de meloenaankopen in Italië online gedaan. Voor beide categorieën ligt de gemiddelde leeftijd van de gemiddelde kopers vrij hoog.

Een groothandelaar uit het noorden van Italië zegt dat de markt voor watermeloenen en meloenen de hele zomer van 2021 nogal contrasterend is geweest. Op 18 oktober heeft hij de laatste partijen gele meloenen ontvangen van een producent in Puglia en deze verkocht tegen 40/50 cent per kg. De komende dagen zal hij de gele meloenen uit Sicilië ontvangen en de verkoopprijs zal min of meer dezelfde zijn. De productie van meloenen en watermeloenen was sterk in de hele zomer van 2021, in alle Italiaanse teeltgebieden. Voor watermeloenen bijvoorbeeld waren de prijzen over het algemeen laag, omdat de aanvoer altijd continu was en het aanbod groter was dan de vraag. Slechts enkele categorieën, bijvoorbeeld premium mini-watermeloenen of die met een herkenbaar merk, behaalden betere resultaten. Pas nu, aan het einde van het seizoen 2021, met voorraden die naar verwachting nog slechts enkele dagen zullen duren, krijgen watermeloenen hogere prijzen.

Spanje: Moeilijk seizoen
Een moeilijk Spaans seizoen voor meloenen en watermeloenen eindigde in de laatste regio, Castilla-La Mancha, ongeveer twee weken geleden, met lage prijzen voor meloenen en rampzalige prijzen voor watermeloenen als gevolg van de toename van het areaal en het gebrek aan export. Vorig jaar behaalde de regio een record met een export van 40% van haar watermeloenen, terwijl dit jaar slechts de helft werd geëxporteerd, voornamelijk als gevolg van het koude en regenachtige weer in Europa.

Volgens een handelaar waren de prijzen voor Piel de Sapo meloenen in het algemeen goed voor de telers, maar de prijzen die op de markten werden betaald (vooral in Spanje, gevolgd door Portugal en Italië) leidden ertoe dat de handelaren krappe marges hadden of in sommige gevallen zelfs verlies leden. De topmerken konden nog steeds betere prijzen handhaven, maar de standaardmerken hadden het het zwaarst te verduren.

Ongeveer 3 weken geleden zijn de eerste zendingen uit Brazilië op de Spaanse markten aangekomen. De regens in Castilla-La Mancha hebben de kwaliteit van de laatste meloenen en watermeloenen aangetast, waardoor sommige importeurs dit jaar iets vroeger zijn begonnen. De prijzen zijn nu niet zo hoog en het weer in Spanje blijft warm, wat momenteel voor een goede vraag zorgt. Toch ondervinden de importeurs grote moeilijkheden met de logistiek door het gebrek aan schepen en de enorme vertragingen. "Rederijen verbreken hun afspraken en het is vrij moeilijk om leveringsprogramma's met de supermarkten te plannen. Het wordt een heel moeilijk seizoen voor de invoer", aldus een meloen- en watermeloenhandelaar.

Zuid-Afrika: Gevolgen van ziekte en pandemie belemmeren meloenproductie en -verkoop
Momenteel worden meloenen geoogst in het uiterste noorden van de provincie Limpopo, tot mei volgend jaar. Meloenen worden geplant van augustus tot februari zodat het hele jaar door kan worden geproduceerd. Interessant is dat de meloentelers van Limpopo in de herfst en de winter cultivars planten die in de zomer te grote vruchten zouden opleveren, maar die, wanneer zij in de winter worden geteeld, precies de juiste grootte hebben voor de overbruggingsperioden van het seizoen. De Zuid-Afrikaanse consument verkiest over het algemeen watermeloenen boven meloenen. 

In de Oostkaap worden meloenen geplant van augustus tot december; de oogstperiode loopt van december tot eind maart. In de Westkaap doen meloenen die later in april worden geteeld het erg goed, maar dit is een periode waarin de telers (omdat niemand uitsluitend meloenen teelt) hun handen vol hebben aan druiven.

De impact van Covid-19 op de restaurant-, horeca- en toerismesector voor meloenen is "enorm" geweest, aldus een meloenteler uit Limpopo.

De binnenlandse consumptie van meloenen daalt en sommige telers zeggen dat zij in de loop van de jaren het areaal meloenen hebben verkleind, maar de vrucht heeft het voordeel dat zij bestand is tegen de extreme hitte en zonintensiteit in het hoge noorden van Limpopo.

De Zuid-Afrikaanse meloentelers leveren ook vers gesneden fruit voor de export.

Een punt van zorg voor de plaatselijke meloentelers in het noordoosten van het land is de recente komst in Zuid-Afrika van een virus dat vergeling en stunting veroorzaakt, "een vreselijke ziekte", aldus een teler. In de afgelopen drie jaar is het cucurbit yellow stunting disorder virus in het noorden van het land verergerd en een aantal telers heeft er de hele oogst aan verloren. Het verwoest watermeloenen; het effect op meloenen is naar verluidt minder ernstig, maar vereist zorgvuldig beheer. Een Cucurbita-specialist van een zaadbedrijf zegt dat de druk van deze ziekte (die wordt overgebracht door de witte vlieg) de laatste twee jaar acuut is geweest en dat zij zich lijkt uit te breiden. Sommige telers hebben alle planten van deze fruitsoort voor langere tijd van hun bedrijf verwijderd om de cyclus te doorbreken.

Telers in de Oostkaap zeggen echter dat zij relatief onaangetast blijven.

De cultivar Piel de Sapo, die in het binnenland niet bekend is, wordt in de Oostkaap geteeld; in het noorden van Zuid-Afrika heeft hij het niet goed gedaan, aldus een teler.

Volgens de gemeentelijke markt van Johannesburg bedraagt de gemiddelde prijs voor muskusmeloenen R16,47 (0,97 euro) per kg.

China: Slechte meloenverkoop leidt importeurs ertoe plannen voor Braziliaanse meloenen op te schorten
Braziliaanse meloenen mochten in 2020 voor het eerst naar China worden geëxporteerd. Braziliaanse meloenen zijn niet bekend bij de Chinese consument, en de prijs is tot 200 RMB per meloen op de markt, 4 tot 5 keer hoger dan binnenlandse meloenen en niet concurrerend qua smaak. Dit heeft ertoe geleid dat veel importeurs hun invoerplannen voor dit seizoen na een korte test hebben opgeschort. 

De laatste maanden is de verkoop van binnenlandse meloenen niet erg goed. Het begin van het meloenenseizoen in Xinjiang in augustus is de beste tijd voor de markt om goederen te verkopen. Op dat ogenblik was het warm en was er bij de consumenten een grote vraag naar honingmeloenen. Momenteel is het seizoenseinde van de Xinjiang-meloenen naderbij, zijn de meloenen van zuidelijke oorsprong nog niet in grote hoeveelheden op de markt gebracht en zijn er slechts enkele meloenen op de markt. De Kimberley Chiba uit het teeltgebied Binnen-Mongolië is momenteel op de markt verkrijgbaar, de prijs is 29 RMB/stuk (ongeveer 500 g).

Noord-Amerika: De aanvoer van meloenen lijkt stabiel
De volumes van biologische pitloze en mini watermeloenen uit Nogales zijn goed en dat zou zo moeten blijven tot Thanksgiving volgende maand. De voorraden zijn ongeveer even groot als vorig jaar of iets kleiner," zegt een teler-verzender. "Californië heeft zijn meloenprogramma afgerond of ze hebben in ieder geval nog maar weinig over."

Ondertussen zijn de voorraden biologische en conventionele Cantaloupe en biologische en conventionele honingmeloenen vanuit Mexico op gang gekomen. "Het is een beetje koeler geweest in de noordelijke regio van Mexico, dus de oogst is iets uitgesteld. Voor ons begint het ongeveer een week tot twee weken later dan normaal," zegt de teler-verzender. Ze voegen eraan toe dat beide soorten meloenen ongeveer evenveel tot iets minder productie zullen hebben dan vorig jaar. In Arizona is men ook begonnen met de productie van conventionele Cantaloupes.

De vraag naar meloenen is vooralsnog goed. Als het koeler wordt in de afzetregio's, begint de vraag naar meloenen af te nemen. Maar de vraag, vooral in de warmere winterklimaten in het land, blijft meloenen aantrekken. We zullen een consistente vraag zien tot in de herfst, zegt de teler-verlader.

De prijzen voor de biologische meloenen zijn momenteel gemiddeld. "Het is iets hoger dan vorig jaar, de markten zijn goed geweest. Maar ik zie dat de prijzen genivelleerd zijn, dus ik denk dat ze zullen blijven waar ze zijn," voegt de teler-verlader eraan toe.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt sinaasappelen