Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zachtfruitteler krijgt voucher tegen voedselverspilling

Genson Lost Fruits gaat de verspilling van ‘tweede klasse’ aardbeien en frambozen tegen door deze reststroom te verwerken tot hoogwaardige dranken. De fruitteler uit Sint-Oedenrode wil nu investeren in een eigen productieruimte, om de vruchten direct na het oogsten te verwerken tot likeur, (low) gin of bubbles onder het eigen merk ODAVI. Dat scheelt in kwaliteitsverlies en onnodige transportbewegingen.

Het gaat niet alleen om eigen reststromen, maar op termijn ook om die van andere telers. Hiervoor krijgt het bedrijf een voucher toegekend door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.


Saskia van der Laan, manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling, reikt de voucher uit aan Mari van den Heuvel, mede-eigenaar van Genson Group.

Eigen merk
Genson Lost Fruits verkoopt vruchten die te klein, groot of misvormd zijn aan de voedingsmiddelenindustrie of verwerkt ze tot likeur, gin, low-gin en bubbles onder het eigen merk ODAVI. Het gaat om zo’n 300 ton aardbeien en 15 ton frambozen per jaar.

Mari van den Heuvel, mede-eigenaar van Genson Group is blij met de voucher: “Dit helpt ons bij het realiseren van onze eigen productieruimte om reststromen te verwerken tot ODAVI-dranken. Daarnaast gaan we een belevingsruimte inrichten met uitzicht op de velden en de productieruimte. Zo kunnen we onze gasten op educatieve wijze meenemen in de wereld van plant en productie, tot verwerking van reststromen. Daarnaast willen we op termijn nieuwe producten ontwikkelen om in onze productieruimte ook de reststromen van andere telers te verwerken.”

Meer over dat door het zachtfruitbedrijf opgezette merk hier in een artikel uit vakblad Primeur van eind vorig jaar. 

Nieuw voucherbudget in 2022
Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het Ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij.

Het jaarlijkse budget voor de verbrede voucherregeling van 2021 is inmiddels vergeven, deze regeling is gesloten en wordt in 2022 heropend. Aanvragen voor een kennisvoucher van Wageningen Research kunnen nog wel worden ingediend.

Publicatiedatum: