Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rosa Hernandorena, Viveros Hernandorena: "Rojo Brillante blijft het paradepaardje"

Spaanse kwekerij levert 150.000 kakiplanten per jaar af

Het zwaartepunt van de kakiteelt in Europa ligt in de Valenciaanse regio's Ribera Alta en Ribera Baja, waar de BOB Kaki de la Ribera del Xúquer gevestigd is en waar de grootste Spaanse coöperaties van dit fruit actief zijn. Ook de kwekerij die de meeste kakiplanten van Europa op de markt brengt, bevindt zich daar.

"De eerste Rojo Brillante-mutatie zag het levenslicht op slechts 500 meter van onze kwekerij", zegt Rosa Hernandorena, commercieel directeur van Viveros Hernandorena. "Mijn vader was een van de eersten die kakiplanten van dit ras heeft geënt. In korte tijd is het een winstgevend product geworden, dat ons maar ook telers en exporteurs van onze streek in staat stelde een mooie groei door te maken."

Tegenwoordig produceert het bedrijf 150.000 kakiplanten per jaar, wat neerkomt op 50-60% van het marktaandeel in Spanje. "De belangrijkste motor van onze groei is de export, aangezien de verkoop van planten in Spanje al jaren stagneert als gevolg van slechte resultaten in de afzet van het fruit. Maar er is ook een groot aantal niet-gereguleerde planten in omloop tegen zeer lage kostprijzen waar wij niet mee kunnen concurreren. De belangrijkste projecten waar onze afzet momenteel op gericht is, bevinden zich in landen als Portugal, Frankrijk, Marokko, Azerbeidzjan of Italië. En Peru en Uruguay, waar we al jaren planten naartoe sturen, worden voor sommige Spaanse afzetbedrijven geleidelijk een bron van fruit buiten het Europese seizoen. Wij zijn dan ook gespecialiseerd in het kweken van planten voor verre exportlanden."

Rojo Brillante is met 80% van de productie met voorsprong het belangrijkste ras van de kwekerij. "We diversifiëren ons portfolio ook met nieuwe rassen zoals Ribera Sun, een mutatie van Rojo Brillante die fruit van grotere maten voortbrengt en besparingen tot 30% toelaat op irrigatie- en kunstmestkosten. Toch wordt dezelfde kwaliteit bereikt als bij Rojo Brillante". Eens de oogst van Rojo Brillante begint, zo vertelt Rosa Hernandorena, komen alle andere rassen eensklaps vrijwel zonder vraag te zitten. "Zowel wij als andere telersverenigingen en bedrijven hebben al veel andere rassen geprobeerd, maar Rojo Brillante blijft het paradepaardje", zegt ze.


 
Alle kakiplanten die Hernandorena afzet zijn van eigen teelt. "Hierdoor hebben we volledige controle over de traceerbaarheid, kunnen we betere selecties maken en zijn we in staat om de homogeniteit van plant en fruit te garanderen, evenals de kwaliteit en kwantiteit van de oogst. Opdat telers ons zouden vertrouwen, is het essentieel dat we planten met 100% raszekerheid aanbieden. Telers weten dat ze hier authentieke rassen kunnen krijgen. Wij werken immers voor de professionele tuinbouw."

"Onze faam in de teelt van kakiplanten heeft ons de afgelopen jaren in staat gesteld om uit te breiden naar andere gewassen zoals granaatappel of johannesbrood, maar ook amandel, waar de laatste jaren veel vraag naar is. Zonder twijfel zijn we geworden wat we zijn dankzij kaki", besluit Rosa Hernandorena. 

Voor meer informatie:
Viveros Hernandorena
Camí Les Coves S/N (AC 178)
46291 Benimodo (Valencia) - Spanje
+34 962 532 681
info@hernandorena.com
www.hernandorena.com

Publicatiedatum: