Chileense kersenoogst dit seizoen +10%

Aangezien het Chileense kersenseizoen al over twee weken van start gaat, geeft het Chileense kersenteam van Vanguard een oogstupdate. 

Het Chileense kersenseizoen zal over twee weken van start gaan. Het eerste ras dat voor klanten beschikbaar komt, is Royal Dawn. De eerste luchtvrachtzending van Vanguard heeft China als bestemming en staat gepland voor week 45. De eerste twee zeecontainers zullen worden verladen via de 'cherry expresss'-service en waarschijnlijk in week 46 of 47 de haven verlaten.


Opbrengsten
Volgens ramingen zullen de oogstopbrengsten dit seizoen 10% hoger zijn dan vorig seizoen en rond de 80 mln kartons bedragen.

Weer
Tot dusver was het weer in Chili goed. September is de maand waarin er het meest sprake is van vorst. De sector heeft deze periode echter goed doorstaan. De maten en kwaliteit van de kersen zijn goed. In de eerste twee weken van oktober was het wisselvallig weer met warme en koude dagen. Dit heeft gevolgen gehad voor de bloei van de late rassen, zoals Regina. 

Kersen zijn de eerste fruitsoort die in deze regio wordt geoogst, vandaar dat er nog geen zorgen zijn omtrent droogte. Vanguard laat weten dat de Chileense kersensector dit jaar niet met een tekort aan water kampt.  

Arbeid
De inzet van arbeidskrachten blijft de sector parten spelen. Telers stemmen de arbeid zo af dat ze er zeker van zijn dat de hogere kosten worden gecompenseerd. De meeste telers zijn er tot nu toe in geslaagd om iedere arbeidsperiode op tijd af te ronden. 

Toeleveringsketen
De grootste zorg is de onduidelijkheid omtrent de 'cherry express'-zeevrachtservice dit seizoen. Naar verluidt zijn er 20% minder containers beschikbaar en dit jaagt de vraag aan. Daarnaast hebben rederijen hun vrachttarieven voor het komende seizoen nog niet bekendgemaakt en dat maakt het plannen en budgetteren er niet eenvoudiger op. Ook voor de verzending per luchtvracht zijn er zorgen over de beschikbaarheid van vrachtruimte.  

Covid-19
Er gelden nog altijd strikte Covid-19-protocollen op luchthavens en de vrees bestaat dat dit zal leiden tot vertragingen en congestie. Vanguard zal de nieuwe PNRV-(Prunus Necrotic Ringspot Virus) testprotocollen opvolgen, zowel bij de bron als op de bestemming. Nadere informatie over het testprocedé zijn momenteel nog niet geheel duidelijk en dit is een ander obstakel dat Vanguard dit seizoen zal moeten overwinnen. 

Voor meer informatie: 
Andrea Bava
Vanguard International
+1 778 908 1764
andrea@blitzme.ca 
www.vanguardfresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven