Costa Rica streeft ernaar de bio-gateway van de wereld te worden

Costa Rica staat alom bekend als toeristische bestemming, maar het Latijns-Amerikaanse land blinkt op meer terreinen uit. Belangrijke besluiten die de afgelopen 70 jaar werden genomen, hebben de AGF-sector in het land gevormd, waardoor Costa Rica zich onderscheidt als exclusieve leverancier van verse groenten en fruit. "Costa Rica heeft al meer dan 70 jaar geen leger meer en in plaats daarvan werden deze middelen besteed aan onderwijs en gezondheidszorg," vertelt Pedro Beirute, CEO van Procomer, de organisatie die gaat over de export in Costa Rica. "We hebben een vreedzame samenleving opgebouwd en zijn één van de oudste democratieën in Latijns-Amerika. Daarnaast is de levensverwachting in ons land één van de hoogste wereldwijd. We zijn bovendien pioniers op het gebied van hernieuwbare energie. 100% van onze elektriciteit is afkomstig uit hernieuwbare bronnen, en dan met name water."

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die hebben bijgedragen aan de aantrekkingskracht van het land voor massaproductie en high-end bedrijven. "Hierdoor hebben we zowel evenwichtige economische mogelijkheden als een gediversifieerde agrarische sector te bieden," legt Beirute uit. 

"In termen van agrarische productie zijn we 'het braafste jongetje van de klas'. Het telen van hoogwaardige producten volgens de juiste methodes is cruciaal voor ons. Dit houdt ook een focus op certificering, arbeidsrechten, respect voor mens en milieu, traceerbaarheid, Rainforest Alliance, GGO-vrij etc. in. Vanwege kleinschaligheid van de agrarische sector is Costa Rica niet in staat om op prijs te concurreren, maar moet zij zich onderscheiden door kwaliteit. "Wat 70 jaar geleden in gang werd gezet is onze tweede natuur geworden en we streven naar het behoud van een goede balans tussen maatschappelijke en economische vooruitgang. Onze strategie bestaat uit het verkopen van producten van de hoogste kwaliteit aan de beste klanten," voegt Beirute eraan toe. 


Exotisch fruit
Bananen en ananas zijn de voornaamste Costa Ricaanse AGF-categorieën. Dankzij de verscheidenheid aan microklimaten en hoog- en laaggelegen gebieden verkeert het land ook in een goede positie voor de teelt van andere exotische fruitsoorten. Het breidt in toenemende mate uit met gezonde 'superfoods', zoals ramboetan, dragonfruit, gember en exotische wortelgewassen. 

"Bananen behoorden tot de winnaars tijdens de pandemie," vervolgt Alex Román van Procomer. Vanwege de vele gezonde eigenschappen bleef de vraag naar bananen verder toenemen en de categorie lijkt deze groei vast te houden. "Recent hebben retailers de verkoopprijs van bananen echter onder druk gezet en dit heeft ook zijn weerslag op de Costa Ricaanse bananensector. Gelukkig is onze bananensector zeer goed georganiseerd en werken we met andere organisaties samen om te bespreken wat er aan de hand is en hoe we hier het best op kunnen reageren. We staan als één team voor onze sector."

Naast de groeiende teelt van gezonde superfood-categorieën ziet het land ook kansen binnen het biologische segment. "Ons streven is om de biologische 'gateway van de wereld' te worden," legt Beirute uit. 

Handel
Met een inwonertal van net iets meer dan 5 mln mensen is Costa Rica sterk afhankelijk van de export. Waarom is de export zo cruciaal geworden voor dit land? "Het feit dat we zowel aan de Caraïbische als Pacifische kust over havens beschikken heeft de groei van de export zeker aangejaagd," vervolgt Beirute. "Daarnaast hebben we vrijhandelsverdragen met meer dan 50 landen, waaronder Noord-Amerika, de Europese Unie en China."
Aangezien de export zo belangrijk is, zal de volgende uitdaging van het land bestaan uit het verbeteren van de logistiek om nieuwe markten te kunnen bereiken. Eén van de meeste recente ontwikkelingen is de opening van een kantoor in Scandinavië door Procomer. "Het inwonertal is weliswaar niet erg groot, maar op deze markten worden goede praktijken enorm gewaardeerd en is men ook bereid om hiervoor te betalen," voegt hij eraan toe. 

Recordtoename
Dit jaar boekt de export recordcijfers. De totale export laat een groei van 27% zien ten opzichte van vorig jaar en dit is een exponentiële toename. De agrarische export bereikte een waarde van zo'n 2,6 mld en dit betekent een toename van 5%. Hoe werd deze groei bereikt? In de eerste plaats wakkerde het economische herstel de vraag naar hoogwaardige producten aan. Ten tweede dreigden er tijdens de pandemie tekorten waardoor er strategisch werd ingekocht. Met name Amerikaanse kopers wegen de risico's af in plaats van zich uitsluitend te richten op de inkoop tegen de laagste prijzen. Ze plaatsen meer orders in Latijns-Amerikaanse landen dan in Azië om zeker te zijn van een stabiele aanvoer. Een andere reden voor de hogere export is de positie van Costa Rica. "Mensen voelen zich er goed bij om onze producten te kopen omdat we het land van hoop, welbevinden, normen en waarden zijn."

Voor meer informatie: 
Alex Román
Procomer
Tel: +31 641 414 883
aroman@procomer.com
www.procomer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven