Astra introduceert een nieuw model mangoschiller

"Wij willen retailers helpen de afzet van kant-en-klaar fruit te vergroten"

Hoewel de prijs van kant-en-klare mango's iets duurder is dan vers fruit, neemt de marktvraag in veel regio's nog steeds toe. Deze trend biedt een marktkans voor Astra, een Japanse fabrikant van schilmachines.

Een compacte mangoschiller met hoge efficiëntie
Ryo Takeshita is de verkoopmanager bij Astra: "We zien in veel landen een gestage toename van kant-en-klare mango's. Deze producten worden geschild en in stukjes gesneden en verkocht in kleine verzegelde verpakkingen met een gewicht tussen 200g-500g. De mensen kopen ze graag omdat mango's vaak zeer sappig zijn en niet gemakkelijk met de hand kunnen worden geschild. Bovendien zijn de populairste variëteiten, zoals Kent, vaak te groot om door één persoon te worden geconsumeerd, zodat consumenten liever de kant-en-klare mangostukjes kopen die ze met anderen kunnen delen."

"Voor grote winkelketens worden dergelijke kant-en-klare verpakkingen meestal eerst bewerkt in bewerkingsfabrieken en dan verladen naar de retail. Maar het probleem is dat mango's nogal beperkt houdbaar zijn. Wanneer mango's langere tijd in het schap blijven liggen of wanneer de omgevingstemperatuur tijdens de bewerking of het vervoer verandert, gaat de kwaliteit van het gesneden fruit achteruit en gaan het gemakkelijk rotten. Dit resulteert niet alleen in voedselverspilling, maar kan ook leiden tot klachten van consumenten," aldus Ryo.

"Als innovator op het gebied van schilmachines zijn we gaan nadenken over hoe we een eenvoudigere oplossing kunnen bieden, zodat consumenten gemakkelijk vers geschilde mango's kunnen eten tegen een lagere prijs. Twee jaar geleden hebben we onze eerste serie mangoschillers uitgevonden. De machine is zeer compact, zeer efficiënt en geschikt voor kleinschalige winkels met een enkele schiller of IQF-fabrieken met meerdere schillers."

Astra ontwikkelde verschillende modellen voor het schillen van mango's met verschillende afmetingen. "Neem bijvoorbeeld de Kent mango, deze variëteit is vrij groot en kan een formaat tot 500 gram bereiken. Dus voor Kent is ons KA-750 model het meest geschikt. Klanten kunnen hetzelfde model ook gebruiken voor het schillen van fruit met grote afmetingen, zoals ananas en meloen. Sommige andere variëteiten zoals de Tainong (Irwin) Mango zijn kleiner, voor dergelijke kleine mango's zijn de KA-700H series het meest geschikt. Gebruikers kunnen dit model gebruiken voor alle kleine fruitsoorten zoals sinaasappelen, kiwi's en appelen," aldus Ryo.

"We willen retailers helpen de verkoop van kant-en-klaar fruit te stimuleren"
"Als innovator op het gebied van schilmachines willen we retailers helpen om de productiviteit van kant-en-klaar fruit te verhogen en tegelijkertijd te besparen op de arbeidskosten. Natuurlijk willen we ook de retail helpen hun afzet te stimuleren door het mooi geschilde, kant-en-klare fruit aan de consument te presenteren."

Ryo deelde een verhaal van zijn recente klant uit Californië, een supermarkt die hun KA-750 en KA-700H mangoschillers voor het eerst gebruikte. "Het oorspronkelijke protocol van deze supermarkt voor de bewerking van mango's was 4 mensen die 5 dagen per week werkten gedurende 8 uur per dag, wat neerkomt op 160 arbeidsuren. Na het gebruik van onze mangoschiller, was het voor hen mogelijk om hetzelfde aantal mango's te schillen met een team van 3 personen, die 5 dagen per week werkten met 5,5 uur per dag, dat is slechts 82,5 arbeidsuren. Dit is bijna 50% van de werkweek teruggegeven om arbeid te herverdelen of arbeidskosten te verminderen. De kosten van de machines waren in 2 maanden terugverdiend, wat goed nieuws was voor deze supermarkt," aldus Ryo. "Automatisch schillen is hygiënischer in vergelijking met handmatig schillen, vooral tijdens de Covid-19-pandemie zijn consumenten zich meer bewust van hun gezondheid. De Astra schilmethodes geven meer veiligheid aan de supermarkten."

"Het verhaal van deze Californische supermarkt is geen uitzondering, we kregen ook soortgelijke feedback van een Japanse supermarkt die onze machine gebruikte voor ananassen. Hun afzet van vers gesneden ananassen steeg met 30%," aldus Ryo.

Gebruiksvriendelijke technologie met betere schilprestaties
Vergeleken met traditionele schilmachines van het 'ronde type', biedt de Astra 'messenschiller' diverse voordelen op het gebied van schilprestaties. "Ten eerste is het schiloppervlak van het fruit veel gladder dan bij schilmachines van het ronde type die het vruchtvleesoppervlak zeer hobbelig en ruw laten. Dit resulteert in minder vruchtvleesafval en minder sapdruppels. Mede door het gladdere oppervlak is het fruit langer houdbaar en kan het langer vers blijven. Ten tweede werkt het rechte mes sneller met een hoge nauwkeurigheid, wat resulteert in een hogere opbrengst," aldus Ryo.

"Het belangrijkste is dat gebruikers de schildiepte gemakkelijk kunnen aanpassen en het meest geschikte programma voor bepaalde soorten fruit kunnen kiezen. Het maakt niet uit hoe dik of dun de schil van het fruit is, van sinaasappels met een dikke schil tot citroenen met een dunne schil, de messenschiller zal de beste prestaties leveren."

Hoewel het principe achter de dunschiller vrij ingewikkeld is, is de machine zelf op een zeer gebruiksvriendelijke manier ontworpen. "De machine is voorgeprogrammeerd, gebruikers hoeven alleen het fruit aan de schiller te bevestigen, een programma te kiezen en op start te drukken. De schilsnelheid kan oplopen tot 400 stuks/uur (≈9 seconden/stuk). Met een instelbare schildiepte kan het mes de schil van fruit van 'papierdun' tot 'kartondik' bewerken," zei Ryo.

In de afgelopen 20 jaar heeft Astra zich volledig toegelegd op de innovatie van automatische schilmachines. Het bedrijf heeft verschillende prijzen ontvangen met betrekking tot automatische schiltechnologieën. Ryo: "Alle patenten en onderscheidingen zijn een erkenning van onze oprechte inspanningen op het gebied van innovatie. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat al deze technologieën zijn voortgekomen uit talloze mislukkingen en ideeën die we ergens hadden opgeslagen." 

Voor meer informatie:
Ryo Takeshita
ASTRA Inc.
+81 0245412444
ryo@e-astra.co.jp
peel-a-ton.com

Voor de Benelux:
Synergy Systems
info@synergy-systems.nl
synergy-systems.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven