Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse ZZ2 start kersenexport naar India

Het Zuid-Afrikaanse fruitbedrijf ZZ2 is op 25 september met de oogst van vroege kersen van start gegaan op de Muriti-locatie in de buurt van de stad Rustenburg. Vijf dagen later werden er ook kersen geplukt op het Kareebosch-teeltbedrijf bij Polokwane, in de provincie Limpopo, en deze week is er activiteit te bespeuren op de percelen van het Toscana-teeltbedrijf in de provincie Gauteng en in de boomgaarden van Ferroland bij Belfast, in de provincie Mpumalanga.

"Het totale oogstvolume van de vier bedrijven zal naar verwachting 210 ton zijn", zegt Francois Schwalb, een verkoper bij ZZ2. Onlangs werd de kaap van de 50 ton genomen.

"Over de eerste drie weken zijn we heel tevreden, maar het grootste deel van het seizoen ligt nog voor de boeg. De oogst zal naar verwachting eind november eindigen."

De koude winter heeft de kersenboomgaarden deugd gedaan en de maatvoering is goed: tot nu toe is 83% van het fruit groter dan 24 mm en 15% is groter dan 28 mm.

ZZ2 teelt vroege kersen in de provincies Limpopo, Mpumalanga, Gauteng en Noordwest

Lege kersenmarkten
In deze tijd van het jaar zijn kersen schaars in de wereld en zijn de markten leeg volgens Francois. De eerste export van ZZ2 gaat naar het VK, India en het Midden-Oosten.

"We leveren dit jaar voor het eerst kersen aan India via onze exporteur CoreFruit. India heeft mooie groeivooruitzichten en we hebben al enkele goede relaties opgebouwd met Indiase klanten door de verkoop van dadels waar we vorig jaar mee begonnen zijn, ook via CoreFruit."

Later in het seizoen zal de kersenexport zowel per lucht- als zeevracht plaatsvinden.

"De eerste kersen vlogen gewoon de deur uit"

In Zuid-Afrika voorziet ZZ2 zowel groothandel als retail (Woolworths, Pick n Pay en Shoprite Freshmark) van kersen.

"Onze allereerste kersen gingen naar tussenpersonen die werken voor de RSA Group in Johannesburg, waar ze het hele seizoen ononderbroken beschikbaar zullen zijn. Ook RSA in Pretoria en Durban krijgt wekelijks fruit en deze week krijgen RSA Kaapstad en Springs ook hun eerste ZZ2-kersen binnen."

"De eerste kersen vlogen gewoon de deur uit," zegt Paul Visagie, een tussenpersoon voor RSA.

Eerste jaar optische sortering
"Zes jaar geleden startte ZZ2 met kersen en dit jaar haalt de afdeling de eerste echt mooie resultaten," zegt Piet van Zyl, algemeen directeur Kersen bij ZZ2. Over twee jaar wordt een volle productie verwacht in de kersenboomgaarden.

In de toekomst wordt er misschien nog uitgebreid, maar op dit moment worden geen nieuwe percelen aangeplant. Dit seizoen worden de kersen voor het eerst optisch gesorteerd met een Unitec-lijn. "Dat maakt een groot verschil," vertelt Chris Jan Smit, verantwoordelijke voor het pakstation.

Foto's aangeleverd door ZZ2

Door optische sortering kan er fijner gewerkt worden (sortering per 2 mm in plaats van de 4 mm met de mechanische sorteerder). Zo kan er gemakkelijker worden voldaan aan de eisen van exportklanten met betrekking tot maat en kleur.

"We besloten dit seizoen vooral ervaring op te doen met optisch sorteren, want het is toch iets heel nieuws voor ons", legt Chris Jan uit. "We hadden gehoord dat optisch sorteren fantastisch werkt en daarom willen we dit seizoen zoveel mogelijk bijleren en informatie verzamelen."

Er zijn kleine variaties in kleurschakeringen tussen de verschillende rassen en een optische sorteerder detecteert beter de exacte tinten licht en donker volgens ras, want voor elke variƫteit wordt er verpakt in een lichte klasse en een donkere klasse kers.

Moses Masethe, leidinggevende bij het Kareebosch-teeltbedrijf bij Polokwane

Voor meer informatie:
Francois Schwalb
ZZ2
+27 15 395 8548
info@zz2.co.za
www.zz2.co.za

Publicatiedatum: