Aardappelsector vreest wijziging in Europese aanpak aardappelmoeheid

De Europese Commissie wil de huidige bestrijdingsrichtlijn voor aardappelmoeheid per 1 januari 2022 aanpassen. In een nieuwe verordening vormt uitroeiing van twee soorten aaltjes het uitgangspunt. De huidige bestrijdingsrichtlijn gaat uit van controle. De Nederlandse aardappelketen vindt de nieuwe Europese aanpak onhaalbaar.

De Nederlandse bedrijven uit de aardappelketen worden in hun opvatting dat uitroeiing van de aaltjessoorten niet haalbaar is ondersteund door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. De nieuwe verordening heeft volgens de Nederlandse sector een groot en onnodig negatief effect op de aardappelketen. De huidige beleidsuitwerking van NVWA voorkomt verspreiding en beperkt besmettingen, terwijl de aardappelproductie kwalitatief en kwantitatief goed kan verlopen.

De nieuwe Europese aanpak leidt tot een vermindering van het Nederlandse areaal dat beschikbaar is voor de teelt van pootgoed, consumptie- en zetmeelaardappelen. De partijen in de aardappelketen hebben over de beoogde wijzingen een gezamenlijke brief aan minister Schouten van LNV gestuurd, met de oproep om niet in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen.

bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven