Ierland: Grote verschillen in aardappeloogst

Aardappelverpakker Wilson's Country bevestigt dat ongeveer de helft van de Ierse aardappeloogst inmiddels is gerooid. Telers in heel Ierland melden echter significante verschillen in de opbrengsten. 

Stuart Meredith, landbouwdeskundige bij Wilson's: "Het weer is al weken goed en ook de bodemomstandigheden waren uitstekend. De weersomstandigheden waren zelfs zo goed dat telers moeite hadden om gewassen af te branden, omdat zij maar bleven groeien."

Volgens Meredith variëren de opbrengsten tussen de 10 tot 23 ton per acere, ofwel 4.046 m2. "De gewassen ondervonden hinder van de droogte in juli. wat zijn weerslag op de opbrengsten heeft gehad. De ziektedruk was relatief laag gedurende het hele seizoen. Nu is het zaak om de aardappelen zo snel mogelijk in de bewaring te krijgen."

Volgens de woordvoerder van Wilson's Country heeft de warme en vrij droge periode eind augustus en begin september bijgedragen aan hogere opbrengsten voor sommige telers. 

"De oogstopbrengsten lopen sterk uiteen als gevolg van het zomerweer, dat droger was dan normaal" vertelde Meredith aan agriland.ie.

"Telers bevestigen dat de prestaties van witvlezige aardappelrassen, waaronder Cultra, uitstekend waren," voegt hij eraan toe. "Het ras Maris Piper vormde talrijke knollen, maar wist haar volledige productiepotentieel niet waar te maken."

"Het gevolg hiervan is dat de Maris Piper-opbrengsten 2 tot 3 ton per 4.046 ms onder het gemiddelde liggen," vervolgt Meredith. "De schilkwaliteit is iets minder goed dan normaal, maar de eetkwaliteit is bovengemiddeld dankzij het hogere drogestofgehalte."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven