Ecuadoraanse bananenexport daalde in eerste 8 maanden van het jaar

De Centrale Bank van Ecuador heeft onlangs gegevens gepubliceerd waaruit blijkt dat de export van bananen en weegbree van januari tot en met augustus 2021 gedaald is tegenover dezelfde periode van vorig jaar. De waarde van de export bedroeg € 2,016 miljard, 10% minder dan de € 2,244 miljard in 2020. In volume klokte de export af op 4,7 miljoen ton, 6% minder dan de 5 miljoen ton van de eerste acht maanden van 2020.

"De daling van de bananenexport in 2021 is te wijten aan hogere productiekosten, maar ook aan het gebrek aan containers en de hoge zeevrachttarieven. Dit tast niet alleen de concurrentiepositie van bananen aan, ook andere sectoren lijden eronder", zegt Richard Salazar, directeur van Ecuadoraanse Vereniging voor Afzet en Export van Bananen (Acorbanec).

Volgens gegevens van de Bananencluster, die telers- en exportverenigingen van over het hele land groepeert, heeft de bananensector in de loop van het jaar te maken gehad met een prijsstijging van 35 tot 45% voor essentiële inputs zoals meststoffen, van 30% voor karton en van 45% voor plastic. Maar is er ook productieverlies geweest als gevolg van nieuwe maximumwaarden voor residuen (MRL's) in de bestemmingsmarkten en de toepassing van nieuwe certificeringsnormen.

Daarnaast heeft de invoering van bioveiligheidsmaatregelen om TR4 te voorkomen gevolgen voor de sector, evenals de implementatie van beveiligingsmaatregelen om te vermijden dat er illegale producten meereizen in de containers. Bovendien is er een algemene stijging van de kosten van zeevracht tot 62% als gevolg van het wereldwijde tekort aan containers.

"Deze kosten hebben een directe en negatieve impact op de economische leefbaarheid en het concurrentievermogen van de bananensector, die ook grote schade heeft geleden door toenemende extreme weersomstandigheden in de regio. Verder is de sector niet immuun geweest voor de effecten van de pandemie, want er moeten allerlei preventiemaatregelen worden genomen om de bananenaanvoer te waarborgen en de gezondheid van onze werknemers te beschermen", aldus de Bananencluster.

De organisatie meldt ook dat de prijs van bananen in 2021 de "meest catastrofale daling in de afgelopen 10 jaar" heeft doorgemaakt. Gemiddeld werd in de Europese Unie in 2021 een karton bananen van 18,5 kilo op de markt gebracht voor € 11,44 euro, terwijl de prijs in 2019 nog € 12,20 bedroeg, zo berekende het Franse landbouwonderzoekscentrum CIRAD.

Bron: elcomercio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven