Kiwichips als meeneemsnack

“Vier jaar geleden zijn we begonnen met de teelt van gele en rode kiwi's in de Crati-vallei, in de provincie Cosenza in Calabrië. Het areaal beslaat ongeveer 110 hectare. De boomgaard maakt deel uit van het Consortium van Jingold. De kiwi’s die wij telen zijn niet geschikt voor de versmarkt, omdat ze te groot zijn. Deze worden niet weggegooid maar verwerkt tot 'chips', volgens de regels van de circulaire economie”, zegt Martina Aceto van Fratelli Aceto (foto hiernaast).

“De voor verwerking bestemde hoeveelheid varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van de weers-omstandigheden tijdens de teeltfase. De kiwioogst voor het nieuwe seizoen is net begonnen en wij verwachten grotere hoeveelheden dan in de voorgaande jaren.”

Thuis, na een lange reis
Silvio Aceto, die eerst naar Toronto emigreerde, besloot in 1974 naar Calabrië terug te keren om in tuinbouw en veeteelt te investeren. Een ambitieus idee dat, met inzet en opoffering, werkelijkheid werd dankzij de medewerking en steun van zijn hele familie. Zo ontstond het bedrijf Aceto, dat zich snel ontwikkelde en de teelten werden uitgebreid met kiwi's, druiven, olijven en groenten. De voedergewassen zijn bestemd voor de eigen melkveestapel van het bedrijf.

Het bedrijf heeft een breed scala aan gewassen, maar het heeft zijn assortiment verrijkt met de productie van snacks gemaakt van fruit. Voor dit specifieke aanbod heeft zij zich gespecialiseerd in een geraffineerde verwerking van kiwi's, waardoor een natuurlijk product is ontstaan waarin de geur en smaak worden versterkt en geëxalteerd.

“We zijn trots, want dit proces waarbij kiwi's met gele, groene en rode pulp tot chips worden verwerkt, heeft ons een speciale vermelding opgeleverd bij de Oscar Green Calabria 2021”, zegt Martina Aceto.

KiGold, KiGreen en KiRed
“Het project is midden in de pandemie ontstaan. In een jaar hebben we met verschillende procedés geëxperimenteerd voordat we uitkwamen bij het procedé dat het beste bij ons paste. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor geschilde kiwi's, die in schijfjes worden gesneden en gedurende lange tijd bij lage temperaturen worden gedroogd in speciale ovens met de juiste vochtigheidsgraad. De chips bevatten geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen en hebben, volgens analyses van de Universiteit van Calabrië, een hoog vitamine C- en kaliumgehalte. De groene kiwi, die wij niet telen, wordt geleverd door het Jingold Consortium.”

Een belangrijk element van het gedehydrateerde kiwiproject is dat het een circulaire economie volgt. "We beginnen met oogsten op het land van ons bedrijf en zodra we het te leveren product en het te drogen product hebben geselecteerd, wordt al het afval, zoals de kiwischil die we niet gebruiken, verwerkt tot biogas. We hebben dus geen afvalmateriaal en alles wordt op een groene manier afgevoerd."

De kiwichips worden verkocht in zakjes met gecontroleerde atmosfeer. “Ons oorspronkelijke idee was om het product te laten zien, en de enige verpakking die aan onze eisen voldeed was deze plastic zak met een luchtdichte afsluiting.”

Met name het zakje van 20 gram is een ideale meeneemsnack. “Maar er zijn andere formaten die wij via onze e-commerce verkopen: verpakkingen van 100, 200 en 500 gram, dozen met 15 zakjes van 20 gram. Dankzij onze onlineshop zijn wij in heel Europa op de markt aanwezig”, besluit Martina Aceto.

Voor meer informatie: 
Martina Aceto
+39 345 970 4708
Società F.lli Aceto - Azienda Agricola Aceto Renato
Via Cariglialto, 52
87046 Montalto Uffugo (CS) - Italië
+39 0984 934641
info@acetoagricoltura.it
www.acetoagricoltura.it


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven