Servische appeltelers moeten zich aanpassen aan veranderende marktsituatie en overvloedige Europese oogst

Appelen zijn goed voor een derde van de Servische fruitteelt. Nu de appeloogst bijna voorbij is, lijkt de opbrengst ongeveer 5% hoger te zijn dan vorig jaar.

Servisch appelexpert en professor aan de Landbouwfaculteit in Novi Sad, Zoran Keserovic, voorspelt dat Servië dit jaar tussen de 530.000 en 540.000 ton appelen beschikbaar zal hebben. Hij gaat ervan uit dat de waarde van de export tussen de € 475 en € 485 miljoen zal liggen, iets minder dan vorig jaar.

Servische appeltelers zullen echter te maken krijgen met serieuze concurrentie op de traditionele exportmarkten. Alleen telers met hoogwaardige producten zullen kunnen rekenen op een snelle afzet en goede prijzen. Appeltelers in heel Europa hebben ook een goed jaar en verwachten 10% hogere opbrengsten, in totaal 11,3 miljoen ton in de EU.

Bovendien zijn er nog veel onverkochte appelen van vorig jaar. "Daarom verwacht ik een moeilijk jaar en denk ik dat elke prijs hoger dan € 0,30 per kilo goed is. Is die prijs het geval, dan is het beter, indien mogelijk, de appelen van de hand te doen", citeerde agroberichtenbuitenland.nl Keserovic.

Momenteel staat de markt wat stil. Dat kan een probleem zijn voor telers zonder opslagcapaciteit. "Voor anderen die koelcellen hebben, en in Servië zijn er genoeg, zou mijn aanbeveling zijn om de appelen in de bewaring te leggen", zei de professor.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven