Beperkte groeimogelijkheden voor Zuid-Afrikaanse AGF-export op Afrikaanse markten

De agrarische sector in Zuid-Afrika behoort zonder twijfel tot de meest florerende op het Afrikaanse continent, vandaar dat het belang van handel en logistiek niet vaak genoeg kan worden benadrukt. Wil de sector even dynamisch blijven als zij nu is dan is de diversifiëring van markten buiten traditionele markten, zoals de Southern African Development Community (SADC), EU en Azië, noodzakelijk. 

Begerenswaardige exportmarkten voor de tuinbouwsector zijn onder meer Japan, China, Saoedi-Arabië, Bangladesh en India. Er is echter ook interesse om de handel binnen het Afrikaanse continent uit de breiden buiten de SADC-regio, waar bijna 89% van de Zuid-Afrikaanse agrarische export is geconcentreerd. 

De grote vraag blijft echter of het Afrikaanse continent echt de redding voor de Zuid-Afrikaanse AGF-export zal betekenen, zoals nu wordt aangenomen. 

Wandile Sihlobo, hoofdeconoom van de Agricultural Business Chamber in Zuid-Afrika, en zijn collega Tinashe Kapuya hebben zich over de vraag gebogen. Hun mening is dat de voordelen van AfCFTA niet zo talrijk zijn als wel wordt beweerd vanwege de structurele beperkingen voor uitbreiding op deze nog onaangeboorde markten. 

Het leeuwendeel van de Zuid-Afrikaanse agrarische export (89%) is geconcentreerd binnen de Southern Africa Customs Union (SACU) en de Southern African Development Community (SADC)-vrijhandelszone. 

Het aanbod aan exportproducten dat naar SACU en SADC wordt geëxporteerd is behoorlijk divers en bestaat onder andere uit maïs, bewerkte AGF, appelen en peren, fruitsap en wijn. Aangezien 90 cent van iedere rand met de agrarische export in de regio SACU/SADC wordt verdiend, is het belangrijk om uit te breiden naar exportmarkten buiten de regio. Het blijft echter onduidelijk hoeveel meer Zuid-Afrika naar West-, Oost- en Nood-Afrika zal kunnen exporteren. 

klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven