Joop Vernooij, Staay Food Group:

"Volle oogst Early Desire-peer, bij Red Conference moeten we een jaartje wachten op eerste commerciële volumes"

Tholen - Het afzetseizoen van de Hollandse peren is bij Frupaks-Vernooij, onderdeel van de Staay Food Group, vlot gestart. "We hebben iets minder peren geplukt, maar wel van een goede maat en kwaliteit. Door de mindere oogst in Italië en Frankrijk is de vraag al goed losgebarsten. Wel is het door het ruime aanbod grote maten lastig om in de vraag naar punnets te voorzien", vertelt Joop Vernooij.


Joop Vernooij en Dammis van der Staay

En die extra vraag komt dit jaar volgens de hardfruitteler nog niet van de oosterburen. "Duitsland betrekt momenteel vooral veel peren uit Portugal en Spanje. Wij verkopen zelf minder peren naar Duitsland, maar zien een grote toename van de vraag uit enkele Zuid-Europese landen. Overigens zijn de prijzen op een lager niveau van start gegaan dan ik vooraf had verwacht, maar gezien het beperkte sorteeraanbod zullen de prijzen snel stijgen." 

"Een trend in de perenhandel is dat afnemers steeds meer toe willen naar afspraken op de lange termijn. Voor de traditionele fruithandelaren is het niet eenvoudig daarop te anticiperen. Er is veel verdeeldheid in de perenafzet", constateert Joop. Frupaks-Vernooij zoekt het onderscheid de afgelopen jaren steeds meer in de teelt van nieuwe (rode) perenrassen zoals de Early Desire en de Red Conference. 

"Met de Early Desire (Gräfin Gepa) hebben we, in tegenstelling tot de andere rassen, dit jaar een volle oogst gehad. Dit ras bloeit net wat eerder en was daarmee de ergste kou voor. De opbrengsten van deze vroege herfstpeer met een rode blos liggen in Nederland en België 50% hoger dan vorig jaar", vertelt Joop. "De afzet loopt als een trein, hoofdzakelijk via de programma's, bijna de helft van het totale volume is al weg."

Teelttechnisch is de Early Desire volgens Joop een makkelijk ras. "Het is éénjarig hout en daarmee niet beurtjaargevoelig en ook is er weinig dunbehoefte. Het is een hoogproductief ras met een goede pack-out. In Nederland hebben we inmiddels 60 hectare staan, in België 40 hectare en voor de komend jaren voorzien we een lichte uitbreiding."

Hoe goed de oogst van de Early Desire was, zo tegenvallend is de productie van de Red Conference dit jaar. "We hebben de afgelopen jaren veel bomen van dit ras geplant en de verwachtingen zijn hooggespannen vanwege de grote vraag naar rood fruit. Dit jaar zijn de tweejarige bomen door het koude weer in de bloei volledig afgeruid en hebben we geen productie. Dat was een tegenvaller, want we hadden dit jaar de eerste kleine programma's voor de retail verwacht, maar dat is door de rui van de jonge bomen niet mogelijk. De kleur van deze peren was door de stabiele en koele zomer wel erg goed.  Volgend jaar zouden we de eerste commerciële volumes dan echt beschikbaar moeten hebben."

Staay Food Group / Frupaks-Vernooij
’t Hoog 5
3451 RC Vleuten
+31 (0)345 656 500
vleuten@staay.nl
www.staayfoodgroup.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven