Dennis Rösch, Mona Lisa Großhandel:

"Na rustige bananenzomer zijn de prijzen weer dragelijk"

Mona Lisa Großhandel uit Bremen biedt bananen uit Zuid-Amerika aan, maar ook groenten en fruit uit de Balkan, Griekenland, Italië en Spanje. Volgens Dennis Rösch was het in de zomer vrij rustig wat  bananen betreft, maar in vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen dit jaar weer "draaglijk". Wat vorig jaar betreft, sprak Rösch van een "echte catastrofe". Op dit moment zijn er al drie tot vier containers met bananen rijp. Het seizoen loopt van eind oktober/begin november tot februari-maart. De producten komen hoofdzakelijk uit Colombia, hoewel ook bananen uit Ecuador worden ingevoerd.


Dennis Rösch

Rösch werkte 15 jaar voor Metro als planner voor groenten en fruit, bananen en als kwaliteitsinspecteur. In die tijd hield hij zich al bezig met het voornoemde basisproduct: "Naar mijn mening behoren bananen uit Colombia tot de beste," zegt Rösch.

Stijgende kosten
Over de gestegen container- en vrachtkosten zegt hij: "Op het ogenblik liggen de prijzen rond de 11,00 tot 11,50 euro per karton van 18 kg. Vorig jaar had ik geluk als ik 7,00 euro per karton kreeg. Dat was gedeeltelijk te danken aan de invoer uit Nederland. Meestal kost een karton daar tussen de 15,00 en 20,00 euro in de uitverkoop. Maar de overtollige goederen worden hier verkocht voor 7,00 tot 8,00 euro per karton. Natuurlijk kunnen onze merkloze premium goederen daar niet tegen op. Dit jaar ziet het er echter al veel beter uit."

Mona Lisa is vooral gefocust op import. Zij hebben één grote importpartner in Hamburg en Berlijn en twee in Bremen. De goederen worden geleverd per pallet of container. Momenteel kan Rösch twee containers per week op de markt brengen; over ongeveer vijf à zes weken kunnen weer drie containers worden geleverd. In de zomer waren er leveringsproblemen met citroenen, mango's en vooral limes, wat waarschijnlijk ook verband hield met de onlusten in Colombia aan het begin van het jaar. Als gevolg daarvan ontstonden er wekenlange vertragingen.

Bananen goedkoper dan ooit
In vergelijking met vorig jaar is de vraag op de Duitse markt prima, maar niet bijzonder opwindend. Maar er is een klein pluspunt: "Je ziet dat alles duurder wordt. Onlangs nog zag ik een bericht dat bepaalde artikelen tot 30% duurder zijn dan vorig jaar. Maar bananen zijn goedkoper dan ooit."

De bananen zijn afkomstig van conventionele teelt. In het verleden probeerden zij biologische goederen aan te bieden, maar zij moesten breed gepositioneerd zijn omdat zij hooguit één pallet per week konden verkopen. Het was gewoon niet meer winstgevend.

Voor meer informatie:
Dennis Rösch
Mona Lisa Großhandel GmbH
Breitenweg 25
28195 Bremen, Duitsland
+49 178 9626857
mail@monalisa-grosshandel.de 
monalisa-grosshandel.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven