Aardappel-marktrapport week 41:

"Levendige vraag naar aardappelen in de horeca, catering en in de export"

De Duitse retail probeert nog steeds met winkelpromoties de beperkte vraag naar aardappelen aan te wakkeren. In het zuiden van Duitsland is de aardappeloogst grotendeels afgerond. Ook in het noorden stopt men langzaam met rooien. Naast draadwormschade en bacterievuur wordt er in sterkere mate melding gedaan van holheid. De handel koopt in het bijzonder voor actieverkopen buitenregionale producten in. Telers- en consumentenprijzen zijn grotendeels onveranderd gebleven, meldt de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz

Hessen: stabiele prijzen
In de lopende week zet zich de rustige, seizoensgebruikelijke vraag op de aardappelmarkt voort, aldus het Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. Met promoties kan men slechts beperkt voor een opleving van de omzetten zorgen. De prijzen kunnen zich echter wel verder stabiliseren, wat niet in de laatste plaats samenhangt met de goede beurskoersen. Ten opzichte van de voorgaande week blijven de prijzen grotendeels ongewijzigd. Ook in de volgende week wordt er op stabiele prijzen gerekend. Enkele rassen hebben kwaliteitsproblemen en vereisen extra uitsorteerwerk.

Niedersachsen: oogst duidelijk onder het niveau van vorig jaar
Gekeken naar de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% vertoont gebreken, lichte en vaste schil, los, vrije verkrijgbaarheid, per 100 kg) werden in de afgelopen week de volgende prijzen betaald: 

Vastkokend (lang, ovaal): € 14,00
Ronde overwegend vastkokend: € 12,00
Kruimige aardappelen: € 13,00

Afhankelijk van de kwaliteit zijn er toeslagen of prijsverlagingen mogelijk. Houdt daarbij rekening met het volgende marktgegeven: de consumptieaardappeloogst werd grotendeels afgesloten. Op veel plaatsen werd gemeld dat de oogst duidelijk onder het niveau van vorig jaar ligt, aldus de Bauernverband Niedersachsen.

Schleswig-Holstein: gemiddelde oogst
Volgens het actuele rapport van de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein zijn de rooiwerkzaamheden bij goede weersomstandigheden goed verlopen, ze zullen binnenkort worden afgesloten. Er wordt gesproken over een gemiddelde oogst. In tegenstelling tot andere regio's zijn er in Schleswig-Holstein minder kwaliteitsproblemen. Uit enkele deelstaten worden verhoogde uitsorteerpercentages gemeld. Ook al zijn er verschillende uitspraken over de marktsituatie, men rekent in z'n algemeenheid op een verdere stabiele ontwikkeling van de telersprijzen. Speciale acties en aanbiedingen hadden tot nu toe weinig succes. De consumenten kopen meestal slechts de hoeveelheid die ze op korte termijn nodig hebben in kleine verpakkingen. De vraag vanuit de horeca en de catering blijft nog steeds zeer hoog. Ook in de export is er sprake van een levendige vraag. Daarbij is vooral de vraag naar fritesaardappelen groot. De koele nachten zorgen voor goede bewaaromstandigheden. Hierdoor zou ook de aanboddruk vanuit de oogst af moeten nemen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven