Vraag even sterk als vorig seizoen

Enige overlap bij start Poolse appelseizoen

Het vorige Poolse appelseizoen liep soepel over in het huidige, omdat niet alle appelvoorraden waren verkocht toen het seizoen 2021/22 van start ging. Dit betekent dat de Poolse appelprijzen bij aanvang van het seizoen nogal laag waren en dat er grote aantallen beschikbaar zijn voor de export. 

Volgens Agnieszka Wryk, commercieel directeur van het Poolse appelexportbedrijf Ewa-Bis, verliep de overgang van het vorige naar het huidige appelseizoen soepel. "De pluk is nog in volle gang. We wachten tot alle voor onze klanten aantrekkelijke rassen zijn geplukt. Ik kan echter al wel zeggen dat het vorige seizoen overlapte met het huidige, waardoor er sprake was van een soepele transitie. We exporteren momenteel Royal Gala-appelen."

De vraag naar Poolse appelen is goed en Wryk laat weten dat Ewa-Bis erin geslaagd is om aan de wensen van zelfs de meest veeleisende klanten te beantwoorden. "In 2020 hebben we geïnvesteerd in een unieke biologische boomgaard van 180 hectare. We verwachten dat de eerste oogst zo'n 5.000 ton appelen op zal leveren. Deze zal uit zowel hand- als industrieappelen bestaan. We zijn er trots op dat we zelfs aan de wensen van veeleisende klanten kunnen voldoen. De vraag naar Poolse appelen is even sterk als vorig jaar. We moeten echter niet vergeten dat de appeloogsten in de landen van onze klanten ook overvloedig waren. Dit maakt de markt nog veeleisender, waardoor onze klanten soms zeer hoge eisen stellen. De specificaties voor biologische industrieappelen zijn zeer strikt maar de manier waarop we telen, stelt ons in staat om aan deze hoge eisen te beantwoorden en appelen te leveren aan de meest veeleisende klanten."

De weersomstandigheden waren de Poolse appelexporteurs dit jaar goed gezind. Het uitblijven van droogte en hagel is de kwaliteit van het fruit dit seizoen ten goede gekomen. Wryk licht dit toe: "Dit jaar wordt er een grote appeloogst in Polen verwacht. De aantallen zijn echter nog altijd lager dan tijdens de recordoogst van 2018. Ik verwacht dat de kwaliteit van het fruit hoog zal zijn omdat dit seizoen geen problemen opleverde qua ziekten. De meest populaire appelrassen kenmerken zich door uniforme maten en een consistente kwaliteit, hetgeen te danken is aan de gunstige omstandigheden tijdens de groei. Het voordeel voor ons was het uitblijven van droogte en hagel. De ecologische kwaliteit van de appelen is zeer goed dankzij de vele zonne-uren en het optimale temperatuurverloop, waaraan de appelen hun hoge Brix en intense kleuring danken." 

Wryk legt uit dat de prijzen dit seizoen nog steeds worden beïnvloed door de situatie van vorig seizoen. "De prijzen in het huidige seizoen worden nog steeds beïnvloed door de appelvoorraden die voorgaand seizoen niet werden verkocht. Bij aanvang van de handel waren de prijzen dan ook laag. De start van de appeloogst heeft ertoe geleid dat de prijzen stabiel op een lager peil zijn gebleven ten opzichte van vorig seizoen. Ik verwacht niet dat de appelprijzen de komende weken veel zullen veranderen omdat er grote aantallen appelen op de markt zijn. De hoge kosten voor bewaring zullen er echter aan bijdragen dat er minder appelen in koelhuizen opgeslagen worden. De prijzen voor conventionele appelen zijn 20% lager dan vorig seizoen en die voor biologische appelen zijn 10% lager, terwijl de productiekosten helaas wel zijn gestegen."

Vooruitblikkend op volgend jaar verwacht Wryk dat het aandeel bewaarappelen af zal hangen van de weersomstandigheden komend seizoen. "Naar mijn mening zal voorjaarsvorst hierin een grote rol spelen, aangezien deze het aantal appelen voor het volgende seizoen kan reduceren. Sommige telers en coöperaties bewaren hun appelen tot volgend seizoen, hopende op een prijsstijging die dekkend is voor de hoge kosten voor bewaring. De toename van de productiekosten van de afgelopen jaren zou in de toekomst kunnen leiden tot een afname van de appelproductie. De toekomst van de Poolse appelsector zal liggen in de specialisatie in rassen. Daarnaast zal de teelt meer gericht zijn op specifieke gebruiksdoeleinden, denk hierbij aan hand- of industrieappelen," zegt Wryk tot slot. 

Voor meer informatie: 
Agnieszka Wryk
Ewa-Bis Sp. z o.o.
+48 722 222 821
agnieszka.wryk@ewabis.com.pl
www.ewabis.com.pl 
www.owocenatury.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven