Nieuw-Zeeland: Gele kiwitelers dagen districtsraad voor het gerecht wegens landtaxaties

Nieuw-Zeelandse kiwitelers dagen de Gisborne District Council voor het Hooggerechtshof omdat deze de vergunning om de gele variƫteit te telen heeft opgenomen in de taxatie van de waarde van het land. De nationale organisatie die de telers vertegenwoordigt, NZ Kiwifruit Growers Incorporated (NZKGI), heeft bij het Hooggerechtshof een gerechtelijke beroepsprocedure tegen het besluit aangespannen. De organisatie steunt ook een teler aan Bushmere Road die bij het Land Valuation Tribunal bezwaar heeft aangetekend tegen de taxatie van zijn eigendom.

Gisborne was de eerste regio die de grondtaxatiemethoden heeft aangepast om de waarde van de vergunning voor de teelt van gele kiwi's, bekend als de G3-vergunning, op te nemen in de belastbare waarde van het onroerend goed. Dit besluit heeft geleid tot een tariefverhoging die door de telers in Gisborne absurd en onrechtvaardig wordt genoemd. Volgens bronnen zijn de tarieven voor sommigen verdrievoudigd.

Het hoofd van de NZ Kiwifruit Growers, Colin Bond, zei dat de organisatie zich sterk zal maken voor de telers in Gisborne en het belang erkent van deze "precedent scheppende" rechtszaak.

Bron: nzherald.co.nz
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven