Rusland: Inflatiegroei in september grotendeels toe te schrijven aan stijgende AGF-prijzen

In september 2021 is de inflatie op jaarbasis in de Russische Federatie opgelopen tot 7,40%. Deze groei is vooral toe te schrijven aan de situatie op bepaalde voedselmarkten. Volgens gegevens van de Bank of Russia en het analytisch commentaar Consumer Price Dynamics hebben ongunstige weersomstandigheden zeker een negatieve invloed gehad op de oogst van groenten, en bleven de prijzen sterk schommelen.

De verhoogde inflatoire druk hangt samen met een stijging van de vraag die groter is dan de toename van de productie van goederen en diensten, alsook met hogere prijzen op de mondiale grondstoffenmarkten en logistieke problemen wereldwijd. In september handhaafde de jaarlijkse prijsstijging voor bepaalde voedingsmiddelen zich in een opwaartse trend.

In het licht van de nieuwe gegevens zal de inflatieprognose worden bijgesteld, samen met de middellangetermijnprognose van de Bank van Rusland. Gezien het huidige monetaire beleid, met inbegrip van toekomstige beslissingen over de belangrijkste rentetarieven, zal de jaarlijkse inflatie in 2022 afnemen tot 4,0-4,5% en daarna dicht bij 4% blijven.

Bron: cbr.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven