PP Roets, Roslesia (Zuid-Afrika)

"Ik denk dat de consument passiefruit zal ontdekken dankzij Roslesia"

"Volgend jaar om deze tijd zullen we net zoveel passiefruit hebben als drie jaar geleden in het hele land", zegt PP Roets, hoofd blauwe bessen- en passievruchtenteelt bij Roslé Farming.

"Volgens mij is er nog nooit op grote schaal passiefruit geplant voor de export in Zuid-Afrika. We bevinden ons in het stadium waarin we fulltime exporteren en je kunt het bijna als een belangrijk marktgewas beschouwen. We exporteren voornamelijk naar Europa. Wat ik plant, kan ik in hetzelfde jaar oogsten. Het is een supersnel gewas. Ik denk dat Roslesia passiefruit op de kaart zal zetten."

Op het teeltbedrijf van Roslé in Groblersdal, in de provincie Limpopo, waar het dit weekend al 40°C was, waren ze aanvankelijk niet zeker van het succes van passiefruit, en in het bijzonder van een Zuid-Afrikaanse cultivar genaamd Silesia (vandaar de merknaam Roslesia).

"Er wordt wijdverbreid aangenomen dat passiefruit veel vocht nodig heeft. We hebben het in november en december geplant, wat niet de beste tijd is om te planten. Dat was iets te dicht op de wintermaanden, wat dus de groeiperiode verkort. We hebben 30 hectare geplant en in december, januari en februari zullen we een volle oogst krijgen."

Silesia opgebonden langs een structuur met platte bovenkant, zoals in Zimbabwe (foto's aangeleverd door Roslesia)

Maar de echte focus van het bedrijf ligt in White River, een stadje in de provincie Mpumalanga, waar ze 30 hectare in volle productie hebben en een pakstation speciaal voor passiefruit hebben gebouwd. Daar wordt momenteel ook de tweede fase aangeplant en een derde fase is voorzien voor augustus 2023, legt PP uit.

"Ze volgen de Zimbabwaanse methode van opgebonden planten langs een structuur met platte bovenkant, wat resulteert in mooier fruit," zo zegt PP, met vijf tot zeven bijenkorven per hectare om bestuiving van de vluchtige passievruchtbloem te garanderen.

Silesia: meer vruchtvlees
Silesia is sterker dan Esther, het belangrijkste Zuid-Afrikaanse passiefruitras. Het is een snelle groeier: in de derde maand na het planten begint de oogst en er zijn twee oogstcycli voordat de plant wordt verwijderd.

"We spelen het spel veilig. We willen er gewoon zeker van zijn dat het plantmateriaal deugt. Geïnfecteerd plantmateriaal heeft de passiefruitsector al eerder schade toegebracht, dus we hebben een veiligheidsmechanisme ingesteld door ons plantmateriaal van twee bronnen te halen. We besteden veel aandacht aan de jonge planten om er zeker van te zijn dat de teelt virusvrij is. Alleen zo kunnen we topkwaliteit bieden."

"Het leuke van Silesia is hoe het in elkaar zit: het is fruit voor verse consumptie, niet alleen voor de verwerkende industrie. Het bestaat uit 60% vruchtvlees en 40% schil."

Het fruit dat vorig jaar naar de verwerkende industrie ging (fruit dat op de grond valt) vormde 7 tot 8% van de oogst. Het bedrijf bekijkt nu ook of ze die passievruchten zelf kunnen verwerken, want er is veel vraag naar het product.

Sterke vraag naar vers passiefruit in exportmarkten
De consumptie van passiefruit in Zuid-Afrika is op sterven na dood en PP zegt dat ze al veel gesprekken hebben gevoerd over het nieuw leven inblazen van de passiefruitmarkt door middel van winkelpromoties.

"Als je passiefruit koopt", zegt hij, verwijzend naar de typische Zuid-Afrikaanse consument, "koop je het om kwarktaart te maken. Je zult het waarschijnlijk niet kopen om het vers te eten. Maar in andere landen is er wel een stevige vraag naar vers passiefruit vanwege het hoge vitamine C-gehalte en de ongewoon lange houdbaarheid."

Silesia over zee
"Ik denk niet dat er een speciale periode is waarin passiefruit beter verkoopt, we doen ons best jaarrond te kunnen leveren. Ik denk niet dat Zimbabwe en Zuid-Afrika concurrentie vormen voor elkaar. Ons product is geschikt voor zeevracht, want het is langer houdbaar. Ik denk dat daar het verschil zit voor de consumenten: willen ze een product met korte houdbaarheid of willen ze iets kopen dat drie weken vers blijft in de koelkast?"

Voor meer informatie:
PP Roets
Roslesia
+27 82 379 1111
pproets@rosle.co.za
www.rosle.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven