Crea onderzoekt nieuwe Italiaanse perenrassen

In Italië is het CREA bezig met rasseninnovatie op het gebied van peren. Het nieuwste ras dat op de markt is gebracht, heet CREA 194. “Ze stamt af van de Carmen-peer en heeft een constante, hoge productiviteit en soms is uitdunning nodig”, zegt onderzoekster Giuseppina Caracciolo van het CREA-onderzoekscentrum.

Het nieuwe CREA 194 ras

“De peren zijn middelgroot tot groot, geelgroen van kleur met een rode boventoon op 30-40% van het oppervlak en het vruchtvlees is sappig, zoet en aromatisch. De houdbaarheid is superieur vergeleken met het Carmen ras. Via een openbare procedure is aan Geoplant Nurseries een exclusieve licentie voor de vermeerdering en het in de handel brengen van dit nieuwe ras verleend.” 

De rode kleuring van het vruchtvlees is de afgelopen jaren van groot belang geweest (zie foto hieronder). Sommige oude rassen in de heuvels van Romagna hebben rood vruchtvlees. Er zijn twee verschillende soorten, een vroegrijpe (augustus) en een laatrijpe (vroege herfst). Deze roodvlezige peren werden in 2003 bekroond met het Slow Food presidium vanwege hun rijke hoeveelheid aan anti-oxidanten. CREA heeft enkele kruisingscombinaties met deze peren uitgevoerd, waardoor enkele nieuwe rassen met een goede geur en smaak en rode vruchtvlees zijn verkregen. De eerste experimentele proeven met deze nieuwe toetredingen zijn momenteel aan de gang.

Peren met rood vruchtvlees

“Carmen is zonder twijfel het meest succesvolle ras, omdat het ongeveer 20 dagen vooruitloopt op het schema.” 

“Een andere belangrijke ras is Falstaff. De peren zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun langwerpige vorm, die doet denken aan Abate Fetél, en hun rode kleur. Inmiddels zijn er nu 100 hectare in Emilia-Romagna bestemd voor dit ras, dat wordt beheerd door New Plant.”

Tot nu toe hebben de werkzaamheden van CREA geleid tot 8 rassen Tosca (1993), Carmen, Norma en Turandot (2000), Aida en Bohème (2003), Falstaff (2012) en CREA 194 (2019). Sinds 2008 wordt het programma medegefinancierd door New Plant, een consortium dat drie telersverenigingen uit Emilia-Romagna (Apo Conerpo, Apofruit Italia en Orogel Fresco) verenigt voor onderzoek naar nieuwe rassen. In het kader van het programma selecteren New Plant en CREA gezamenlijk de meest veelbelovende selecties, die vervolgens worden geëvalueerd in twee bedrijven die rechtstreeks door New Plant worden gecontroleerd en gevolgd. Alleen de beste rassen zullen het selectieve traject voortzetten tot aan de fytosanitaire controles en de eventuele verspreiding ervan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven