Witlofverpakker Reijnpack automatiseert productieproces met robots

"Prijzen trekken deze week aan op grillige witlofmarkt"

Tholen - De laatste vier, vijf weken verliep de prijsvorming van de witlof lastig. "Op de Belgische veilingen werd de witlof tussen de 40 en 80 cent verkocht. Er was ook veel concurrentie met verpakt witlof vanuit Frankrijk. We zien de prijs nu weer aantrekken. Ook op de veilingen ging de klokprijs deze week ruim boven een euro", vertelt Sjan van Gorsel van witlofverpakkingsbedrijf Reijnpack uit Sint-Philipsland. "De markt is nog wel wat grillig. De ene dag is er veel vraag, de andere dag een stuk minder. Maar het winterseizoen komt er weer aan, dus we verwachten nu wel een wat stabielere afzet. De prijs zou dan ook structureel op een hoger niveau moeten kunnen blijven."

"Het rooiseizoen is ook weer aangebroken. De eerste percelen zijn gerooid. We zien wel dat het niet overal vanzelf gaat. Percelen die niet rooibaar vanwege afwijkende wortels. We zien ook dat de opbrengsten per hectare lager liggen dan voorgaande jaren. Als dit een Europees probleem blijkt te zijn dan kan dat gunstig zijn voor de prijsvorming naar komend seizoen", vervolgt Sjan. "Ook wat roodlof betreft is het dit jaar erg grillig. De prijs lag vaak op dumpniveau van
€ 1,35 per kg. Deze week trok het weer even aan naar € 6,- tot € 7,- per kg. Dit is een markt die zo onvoorspelbaar is dat je er bijna niet op kunt anticiperen. Het is zaak dat je daar wat vaste klanten in hebt, anders is het niet te doen.""Wat ons zorgen baart is de stijging van de grondstoffen- en energieprijzen. Onze kostprijs stijgt daardoor aanzienlijk. We hopen dat de afnemers er begrip voor hebben dat het prijsniveau omhoog zal moeten. Niet iedereen heeft daar begrip voor. We zijn vorig jaar gecertificeerd voor Planet Proof. Ook dit levert bij de klanten niets extra’s op terwijl je daar behoorlijk wat kosten voor moet maken", vervolgt de witlofverpakker.

"Dit jaar hebben we onze koelcapaciteit uitgebreid. We kunnen nu het grootste deel van onze wortelvoorraad zelf koelen. We hebben ze dan ook gelijk bij huis, wat weer heel wat transportbewegingen scheelt. In het kader van milieuzorg is dat ook een stuk gunstiger. Daarnaast zijn we bezig met een verdergaande automatisering van het productieproces. Door het inzetten van robots kunnen we wat arbeidsplaatsen besparen. Dit is ook hard nodig vanwege het feit dat het steeds lastiger is om aan gekwalificeerde werknemers te komen. We blijven in beweging want stilstand is achteruitgang!"

Voor meer informatie:
Reijnpack
Sjan van Gorsel
Kwekerijweg 8
4675 PZ Sint-Philipsland
+31 (0)167 573 148
info@reijnpack.nl     
www.reijnpack.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven