Telers verwachten dit jaar een overvloedige oogst

Chinese gemberoogst gestart

Vers geoogste gember staat op het punt op de Chinese markt te komen. De weersomstandigheden in de gebieden waar gember wordt geteeld zijn goed geweest. De telers verwachten dit jaar een overvloedige oogst. Wang Junjie, salesmanager bij Jining Shangzhuo Food, deelde onlangs zijn inzichten omtrent de teelt- en exportomstandigheden van Chinese gember.

De piekperiode van de gemberoogst in Shandong valt midden oktober. De weersomstandigheden waren uitstekend. Er is niet te veel regen gevallen en er hebben zich geen natuurrampen voorgedaan. Daarom verwachten de tuinbouwers dat de kwaliteit van het product en de opbrengst dit seizoen groot zullen zijn. De nieuwe gember moet nog een maand in de zon drogen en worden bewerkt, maar zal dan eind december klaar zijn voor de export.

De gemberhandel op de groothandelsmarkten verloopt momenteel vrij traag, vooral omdat de gemberreserves nog niet zijn uitgeput. Handelaren op secundaire en tertiaire markten tonen weinig belangstelling voor het aanvullen van hun voorraden. Het aanbod in de binnenlandse e-handel en supermarkten is nog steeds goed, maar de prijs staat sterk onder druk. De prijs is de afgelopen weken iets gedaald.

"Voor veel telers in Shandong is dit de drukste tijd van het jaar. Er is een tekort aan arbeiders en dat drijft de prijs op. Sommige exporteurs hebben geen andere optie dan € 133/ton bovenop de gerapporteerde prijs te leggen, alleen maar om de arbeidskosten te compenseren. En sommige exporteurs kiezen ervoor hun leveringen van overzeese bestellingen uit te stellen tot de drukste periode van het seizoen voorbij is en de arbeidskrachten goedkoper worden," verklaarde Wang. "De prijzen van Braziliaanse en Thaise gember zijn dit seizoen vrij laag. Deze prijzen zorgen voor concurrentie voor Chinese gember. Alleen de markten in Europa, Canada en Thailand hebben momenteel een sterke vraag naar gember. De exportprijs is sinds begin september langzaam aan het dalen. De FOB-prijs van gember verscheept van Qingdao naar Rotterdam is momenteel € 1035/ton."

"Vrachtruimte is nu gemakkelijker beschikbaar dan twee weken geleden, maar de verschepingsprijs is nog steeds hoog. En in veel grote havens over de hele wereld stapelen de scheepscontainers zich op. Deze omstandigheden zorgen voor veel onzekerheid op de wereldwijde gembermarkt. Scheepscontainers komen vaak met grote vertraging aan. Veel havens hebben een tekort aan arbeiders, waardoor de handling vertraging oploopt, er achterstand ontstaat en de verladingsperiode met wel een halve maand kan oplopen," aldus Wang. "Maar mensen in de sector verwachten dat de situatie eind oktober zal verbeteren."

Jining Shangzhuo Food is gespecialiseerd in de export van knoflook, gember en uien. Het bedrijf exporteert jaarlijks ongeveer 2.000 containers.

Voor meer informatie:
Wang Junjie, sales manager
Jining Shangzhuo Food Co., Ltd.
+8613213293300
www.shangzhuofood.com
wangjunjie@shangzhuofood.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven