Spaanse regering moedigt sector aan in te zetten op R&D met nieuwe Europese fondsen

Het economische herstel na de coronacrisis omvat ook meer R&D in de tuinbouw, zo stelde de directeur van het Spaanse Staatsagentschap voor Onderzoek (AEI), Enrique Playán, in zijn toespraak tijdens de Biotech Attraction Conferentie, georganiseerd door Biovegen tijdens Fruit Attraction vorige week in Madrid. Playán beweerde dat de uitbreiding van de middelen voor grote programma's die door AIE ter beschikking worden gesteld tot en met 2023 en de bijkomende impact van de herstelfondsen "een geweldige kans zullen bieden om de onderzoeksgroepen te herbewapenen."

En wat betreft de projecten die in aanmerking komen voor Next Generation-fondsen, hamerde de directeur van het AIE erop dat ze “ambitieus” moeten zijn. Gonzalo Arana, hoofd Europese projecten van de Spaanse Confederatie van Werkgeversorganisaties (CEOE), gaf aan dat de grote uitdaging van deze fondsen en de Strategische Fondsen voor Economisch Herstel en Transformatie in de landbouwsector (PERTE Agroalimentario), die met een budget van ongeveer € 1 miljard van start gaat in de maand november, zal zijn om die snel te kunnen beheren en ook door te laten stromen naar de midden- en kleinbedrijven.


Enrique Playán (directeur AIE), Antonio Leiva (secretaris Biovegen), Eva Bataller (Sakata Seed), Amparo Monfort (IRTA-CRAG), Carlos Baixauli (Cajamar), José Pellicer (voorzitter. Biovegen), Gonzaga Ruiz de Gaunas (directeur Biovegen), Gonzalo Arana (CEOE), Ágatha Agudelo (Sakata Seed)

Op de conferentie, die kon rekenen op de aanwezigheid van bijna 200 mensen, sprak Gonzaga Ruiz de Gauna, directeur van Biovegen, over de goede vooruitzichten voor 'disruptieve' technologieën, zoals onder meer bio-informatica, genbewerking en oplossingen tegen biotische en abiotische stress. Hij wees ook op andere trends waarin de EU voorop wil lopen, zoals circulaire economie, de strijd tegen voedselverspilling (Food 2030-programma) en beleidsmaatregelen ten gunste van duurzaamheid en biodiversiteit of tegen klimaatverandering (Van boer tot bord/Green Deal). Ten slotte had hij het ook over de kansen die Horizon Europe biedt, het nieuwe kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie.


Enrique Playán, directeur van AIE, tijdens zijn presentatie. Op de achtergrond Gonzaga Ruiz de Gaunas (directeur van Biovegen).

Deze technologieën en beleidsmaatregelen hebben ertoe bijgedragen dat er belangstelling is gewekt voor platforms zoals Biovegen, die zich toeleggen op het bouwen van bruggen tussen vraag en aanbod van biotechnologie en het genereren van kansen voor de bedrijfswereld door samenwerking tussen wetenschappelijke centra en bedrijven. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit platform, met nog drie maanden te gaan tot het einde van dit jaar, zijn grootste jaarlijkse toename van het aantal aangesloten bedrijven en centra in zijn geschiedenis – 22 toetredingen – heeft gekend. In totaal telt het platform na al 142 leden. Gezien de ruime belangstelling voor Biotech Attraction - de nieuwe ruimte die Biovegen heeft gecreëerd voor AGF-innovatie op Fruit Attraction – zal dat cijfer naar verwachting de komende weken nog stijgen.


Biovegen-conferentie op Fruit Attraction

Voor meer informatie:
Biovegen
www.biovegen.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven