Banhoek Fruit Packers

Steenfruitverpakker biedt Zuid-Afrikaanse telers nu ook mogelijkheid citrus te verpakken

De bekende Zuid-Afrikaanse pruimen- en nectarineverpakker Banhoek Fruit Packers verpakte dit jaar voor het eerst in zijn 16-jarig bestaan citroenen, na vorig jaar ook al aan de slag te zijn gegaan met granaatappelen.

Het verpakken van granaatappelen is een goede voorbereiding geweest voor het verpakken van citrus, aangezien voor beide een natte invoer nodig is en beide behandeld worden met wax. "Met onze waxapparatuur en droogtunnels kunnen we nu in de wintermaanden, van mei tot oktober, citrus verpakken dat nauwelijks of niet behandeld wordt met chemische producten", zegt Ruan van Graan, directeur van het pakstation in de buurt van Stellenbosch.

Foto's aangeleverd door Banhoek Fruit Packers

"We willen relaties opbouwen met telers en exporteurs in Boland om in 2022 citrus te verpakken met weinig chemische producten. Onze voorlopige capaciteit is 12.000 kisten tussen mei en oktober en met de uitbreiding van de afgelopen jaren is dit het perfecte moment om de citrusverpakkingscapaciteit in de regio te vergroten."

"Bij Banhoek liggen er zeker kansen voor het verpakken van citrus met toepassing van weinig of zelfs geen chemische producten in de naoogstbehandeling. We gebruiken voornamelijk Fludioxonil op ons steenfruit en onze granaatappelen. Maar harde chemicali├źn die op citrus worden gebruikt, zoals TBZ en Imazalil, laten sporen achter op de verpakkingslijn en zijn daarom onverenigbaar met steenfruit en granaatappelen. We kunnen alleen producten voor naoogstbehandeling gebruiken die voor alle drie de fruitsoorten geschikt en toegelaten zijn."

Pruimen en nectarines worden verpakt van november tot eind maart, granaatappelen van februari tot eind april. Dat laat ruimte voor citrus in de wintermaanden, namelijk van mei tot eind september, een traditioneel rustige periode voor het pakstation.

Banhoek Fruit Packers verpakt dagelijks normaal 50 ton pruimen en nectarines op zijn vierbaans hogesnelheidsrolsorteerder. De capaciteit voor granaatappelen en citrus is nog hoger: het afgelopen seizoen werd er gemiddeld 65 ton granaatappelen en 60 ton citroenen per dag verpakt. Nachtdiensten, indien nodig, zouden die cijfers nog kunnen opdrijven.

De hoofdpaklijn is verdeeld in een natte invoer met kiepbak, chemisch bad en waxunit (voor granaatappelen en citrus) en de droge invoer, uitsluitend gebruikt voor steenfruit.

Een kleinere speciale verpakkingslijn voor pruimen met verschillende maatvoering kan tot 20 ton per shift verpakken.

"We hebben een voorkoelruimte die plaats biedt aan 400 kisten om fruit af te koelen voordat het wordt verpakt", legt Ruan uit. "We hebben ook twee tunnels die elk 24 pallets verpakt steenfruit naar 0┬░C kunnen trekken, afhankelijk van de soort, en onze opslagruimte kan 120 verpakte pallets op de juiste uitlaadtemperatuur opslaan."

"Wisselen tussen steenfruit en citrus of granaatappel, of omgekeerd, is niet ingewikkeld," merkt hij op, en hoewel het een goede planning en communicatie vereist, duurt de omschakeling slechts ongeveer dertig minuten.

De reserve elektriciteitsgenerator van het pakstation garandeert een ononderbroken verpakking tijdens de talrijke stroomonderbrekingen in Zuid-Afrika.

"Mijn doel voor Banhoek Fruit Packers is om onze werknemers uit het naburige dorp Kylemore elf maanden per jaar in dienst te kunnen nemen en het voelt alsof deze droom na vijf jaar eindelijk binnen bereik is", zegt Ruan. "De telers en exporteurs die de verpakking van hun fruit momenteel aan ons toevertrouwen, kunnen getuigen dat we altijd een stap verder gaan in alles wat we doen."

Voor meer informatie:
Ruan van Graan
Banhoek Fruit Packers
+27 61 422 3456 / 082 414 999
ruan@banhoekfruit.co.za
www.banhoekfruit.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven