Studie van de Northwestern University

Broodboomfruit: Potentieel klimaatbestendig voedsel van de toekomst

Klimaatmodellen suggereren dat broodbomen nog vele tientallen jaren goed zullen groeien in de tropen. Er is vooral een grote kans in tropisch Afrika, waar grote gebieden geschikt zijn voor de teelt van broodbomen. Dit betekent dat het planten van meer broodbomen kan helpen de voedselvoorziening stabieler te maken als de planeet opwarmt.

Lucy Yang, van de Northwestern University in Illinois, legt uit hoe de zetmeelrijke vruchten op vele manieren kunnen worden gekookt en ook tot meel kunnen worden verwerkt. "Ze zijn zeer productief en uiterst voedzaam," zegt ze. "Bovendien is een boom, als hij eenmaal staat, behoorlijk veerkrachtig."

Voor dit onderzoek werkten Yang en Daniel Horton, ook van Northwestern, samen met Nyree Zerega van de Chicago Botanic Garden. Klimaatmodellen werden gebruikt om mogelijkheden en oplossingen te identificeren. De onderzoekers keken eerst waar in de tropen nu broodbomen groeien en stelden vast welke klimatologische omstandigheden gekweekte bomen nodig hebben. Vervolgens gebruikten zij klimaatmodellen om te kijken waar broodbomen tussen 2060 en 2080 nog kunnen worden geteeld. Ze ontdekten dat het gewas relatief onaangetast zal blijven: het totale geschikte areaal zal wereldwijd met slechts 4% krimpen.

Bron: newscientist.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven