Kortetermijnverwachting voor agrarische EU-markt

Appelconsumptie EU ligt nog altijd op hoog niveau

Naar verwachting zal de appelproductie in de EU in het seizoen 2021/22 met 10% toenemen tot 12,5 mln ton (+8% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde). Deze groei wordt aangejaagd door de productietoename in Polen (+27% ten opzichte van vorig seizoen), areaaluitbreiding (+7% tegenover vorig seizoen) en gunstige weersomstandigheden. 

De hoge beschikbaarheid van appelen in Polen en de lage prijzen zouden kunnen resulteren in een toename van het aandeel appelen voor de verwerkende industrie (34% in 2021/22 tegenover 29% in 2020/21). 

In totaal zullen ongeveer 7,8 mln ton appelen op de versmarkt worden afgezet (+2% ten opzichte van vorig seizoen) en zal 4,1 mln ton bestemd zijn voor de verwerkende industrie. De per capita consumptie in de EU blijft waarschijnlijk op een hoog niveau (15,3 kilo) dankzij de lagere prijzen en het toenemende gezondheidsbewustzijn. De per capita consumptie van bewerkte appelproducten zal naar verwachting toenemen tot 8 kilo (+9,3% ten opzichte van vorig seizoen) onder invloed van de grotere voorraden, die eind seizoen 2020/21 juist krap waren.  

Binnen het stabiele segment bewerkte appelproducten neemt de vraag naar biologische producten en producten zonder toegevoegde suikers toe. 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven