Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luik Natie kan nu energie van 3800 zonnepanelen én windmolen ook opslaan

Tholen – Het op- en overslagbedrijf Luik Natie en de energieleverancier Engie hebben gisteren samen met de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir, de eerste Tesla Megapack batterij in België ingehuldigd op de site van Luik Natie in de Antwerpse haven. Hij is wel een tikkeltje groter dan de gemiddelde accu van Tesla, maar beschikt dan met 1,25 MWh ook over behoorlijk wat meer laadcapaciteit.

“Dit is een unieke situatie”, zegt Dean Van Raemdonck, manager van Sun4Bussiness, een samenwerking van Engie en zonnepanelenproducent Orka. Hij is verantwoordelijk voor zowel de financiering als de plaatsing van zonnepanelen bij bedrijven. “Het is een primeur dat er zo’n batterij op een industriële site wordt geplaatst. Het is de eerste in België alsook in de Engie Group.”


Beide CEO's en de minister bij de inhuldiging van de batterij 


De CEO van Luik Natie, Stefaan Verhulst, de minister van Energie Zuhal Demir en de CEO van Engie, Thierry Saegeman benadrukten de urgentie van de energietransitie.

3800 zonnepanelen en een windmolen 
Op de site van Luik Natie voorzien een windmolen en 3800 door Engie geïnstalleerde zonnepanelen, in de elektriciteitsbehoefte van het bedrijf. Momenteel verliest het bedrijf de op piekmomenten geproduceerde energie. Maar daar is nu verandering in gekomen door de installatie van deze megabatterij.


6000 m2 aan zonnepanelen en de windmolen zijn goed voor 4 MW hernieuwbare energie

Hierdoor ontstaat er een betere balans tussen energieproductie en
-verbruik. Productieoverschot op piekmomenten wordt opgeslagen in de batterij voor dus bijvoorbeeld de momenten dat er géén zon en géén wind is, daarnaast vergroot het ook de bedrijfszekerheid tijdens stroomstoringen. Op deze manier kan Luik Natie onafhankelijker van het elektriciteitsnet en zo ook de fluctuerende energiemarkt opereren. 

Investering
De 3800 zonnepanelen alsook de batterij van Tesla worden gefinancierd en geplaatst door Engie, waardoor de energieleverancier de komende tien jaar nog de eigenaar zal blijven, hierna wordt het bezit van Luik Natie.

“Het is essentieel dat de energietransitie ook binnen de industrie op gang komt en bedrijven hun uitstoot gaan verminderen. Het verduurzamen van de bedrijfsprocessen heeft bij ons een hoge prioriteit, maar we vinden niet dat het meer kosten mag opleveren en het proces juist ook op een economisch duurzame wijze verloopt. In samenwerking met de overheid en Engie zijn we erin geslaagd om de energietransitie ook op een economisch duurzame wijze te laten verlopen”, aldus Stefaan, CEO van Luik Natie.

Samenwerking Engie, overheid en Luik Natie
“Dit is een nieuwe stap in de vergroening van onze bedrijfsprocessen”, zegt Stefaan. “Waardoor onze CO2-uitstoot met 535 ton afneemt. Een nieuwe stap, want de CEO meldt uitdrukkelijk nog meer stappen te gaan zetten om de uitstoot en de ecologische impact van het bedrijf te verminderen.” 

“Steve Jobs zei eens: 'Het onderscheid tussen een leider en een volger is innovatie'. Luik Natie is zo'n leider”, zegt Thierry Saegeman, CEO van Engie. Hij en ook Zuhal Demir, de minister van Energie, spreken hun hoop uit dat Luik Natie een voorbeeld en bron van inspiratie wordt voor anderen en de energietransitie stimuleert.

Energy Management System
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de geproduceerde energie, heeft het onderzoekscentrum van Engie een slim energiebeheersysteem ontwikkeld. Deze software, het Energy management system (EMS), verwerkt grote hoeveelheid aan data zoals de realtime verbruiksdata, zon- en windproductie, batterijstatus, weersvoorspellingen, marktprijzen en een grote hoeveelheid aan gegevens die het mogelijk maken om voorspellingen te doen. De software optimaliseert het gebruik van de batterij aan de hand van alle verzamelde data en gegevens.

Bekijk de video voor meer uitleg over het project

Video van Engie over het toepassen van accu's in huishoudens

Voor meer informatie:
Jakob Van Poucke
Luik Natie Coldstore 
Kruipin haven 1145 
9130 Kallo – België
+32 3 561 63 14
jakob.vanpoucke@luiknatie.be  
www.luiknatie.be  

Hellen Smeets
Engie
+32(0) 0498 324 770 
Hellen.smeets@engie.com 
www.engie.com