Jean-Baptiste Pinel, :

Primland wil de kiwiteelt in Spanje de komende jaren verder ontwikkelen

Primland was dit jaar aanwezig op de Fruit Attraction-beurs in Madrid, een meerdaags evenement dat Jean-Baptiste Pinel, directeur van het bedrijf, voor geen goud had willen missen. “Het was voor ons vooral belangrijk om op de beurs aanwezig te zijn, omdat er al 2 jaar geen evenement van deze omvang meer was geweest. Als speler op de markt was het echter ook nog om andere redenen interessant om er te staan. We zetten al sinds de jaren negentig kiwi's af in Spanje, waar de consumptieaantallen vrij hoog zijn - tot wel 3 kg/inwoner/jaar - en de afzet stijgt met gemiddeld 8% per jaar.

We telen echter ook in Spanje, dus de Fruit Attraction-beurs is voor ons de kans om niet alleen onze klanten en leveranciers uit Spanje te ontmoeten, maar ook de leveranciers verantwoordelijk voor de grote export, ook al was hun aanwezigheid vanwege de coronacrisis dit jaar beperkt. Over het algemeen waren we zeer tevreden omdat het evenement drie dagen lang erg actief was.” 

Jean-Baptiste Pinel op de Fruit Attraction-beurs 2021

Jaarrond een aanbod op de Spaanse markt
Het evenement was ook de gelegenheid om te praten over de ontwikkeling van Primland en het Oscar-merk met het Hispania-label in Spanje. “Dit jaar komen er nieuwe boomgaarden in productie en we wilden deze beurs gebruiken om dit met onze klanten te communiceren. Daarnaast wilden we nog eens bevestigen dat ons aanbod op de Spaanse markt jaarrond beschikbaar is, zowel dankzij de lokale teelt als de teelt uit Chili in het laagseizoen, maar ook dankzij een uitgebreid rassenaanbod. Tot slot bespraken we onze ontwikkeling in verschillende regio’s om productie- en consumptiegebieden dichter bij elkaar te kunnen brengen.”

Doelstelling om teeltgebieden in Spanje te ontwikkelen
In 2020 daalde de Spaanse kiwiopbrengst (voornamelijk in Galicië en Asturië) met 6 tot 8%, maar de prijzen waren interessant en de afzet verliep goed. De consumptieaantallen zijn daarentegen de afgelopen jaren gestegen, iets dat in belangrijke mate te maken heeft met de coronapandemie. De Spaanse markt lijkt een voorkeur te hebben voor gele kiwi's. Om in te kunnen spelen op de stijging van de consumptieaantallen in Spanje had Primland in 2016 al 15 hectare boomgaarden aangeplant in Asturië (10 ha gele kiwi's, 4 ha Hayward kiwi's en 1 ha mini Nergi kiwi's). Het bedrijf is echter niet van plan het hierbij te laten, maar wil de teelt in Spanje in de toekomst juist verder ontwikkelen.

Voor meer informatie:  
Olivier Pouilhes
Primland
+33 (0)5 58 90 09 95
olivier.pouilhes@primland.fr 
www.primland.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven