Philippe Peiró van Port International:

"Juist in de rassenontwikkeling van citrus is Spanje zeer sterk"

Port International, een Europese fruitimporteur met een 146-jarige familietraditie, heeft een wereldwijd netwerk en biedt hierdoor een groot aanbod aan Europese producten aan. Philippe Peiró, directeur bij Port International European Sourcing (op foto), sprak met ons onder andere over het assortiment aan Spaans citrus, actuele trends en hun merk Be Climate. 

Groot citrusassortiment
"Tot ons assortiment horen alle belangrijke citrussoorten. We verhandelen clementines met en zonder blad, mandarijnen, sinaasappelen, citroenen en grapefruit, zowel conventioneel alsook biologisch", zegt Philippe. "Tijdens de pandemie was de afzet van verse groenten en vers fruit in z'n algemeenheid zeer goed, wat natuurlijk ook te merken was bij het citrus."

Momenteel neemt Port International hoofdzakelijk citrus vanuit het zuidelijk halfrond af. Over het algemeen wordt er in de zomermaanden echter minder citrus geconsumeerd, daarvoor in de plaats eerder ander fruit zoals meloenen en steenfruit.

Teelt, kwaliteit en rassenontwikkeling
Het hoofdafnameland van waaruit Port International haar producten importeert is Spanje, in het bijzonder de provincies Valencia, Murcia en Huelva. Philippe: "Uit Murcia nemen we vooral citroenen af, maar ook sinaasappelen en clementines, waarbij clementines vooral uit Valencia komen. We nemen echter ook sinaasappelen uit Griekenland en bloedsinaasappelen uit Sicilië af."

Wat betreft de kwaliteit van het citrus verwijst Philippe naar de lange traditie van de Spaanse citrusteelt. Juist in de rassenontwikkeling is Spanje zeer sterk. "Er wordt veel kennis uitgewisseld tussen de veredelaars in Spanje, Californië en Zuid-Afrika. Spanje heeft grote arealen en een optimaal klimaat om citrus te telen. Bovendien heeft men daar een efficiënt waterbeheer opgebouwd. Het land tussen het Middellandse Zeegebied en de Atlantische Oceaan is traditioneel een agrarisch land en nog steeds onze belangrijkste handelspartner voor citrus", aldus Philippe.

Enkele leveranciers voeren momenteel succesvol testen uit met verschillende rassen zoals bijvoorbeeld 'J&B', een vroeg ras dat zelfs nog in september, twee weken voor het ras 'Clemenrubi' rijp is. Verder met de rassen 'Leanri' en 'Neufina', die op de lange termijn de moeilijk te schillen 'Clemenvilla' moeten vervangen. Bovendien is er een laat ras van Satsuma's genaamd 'Bella', waarmee eveneens testen gepland staan.

Prognose over het komende seizoen                                                  Nadat de citroenenoogst in 2020 een recordhoogte bereikte, wordt er dit jaar weer een normale oogst verwacht. De oogst van de vroege clementines zal vermoedelijk goed uitvallen, echter, er is sprake van een bijzondere uitdaging bij het ras Clemenules, aangezien dit ras door cotonet is aangetast.

Philippe: "Door Covid-19 kwam het in enkele landen tot onvoorzienbaar consumptiegedrag en hamsterinkopen. Het was relatief moeilijk om deze toegenomen vraag te kunnen dekken. De leveringsketen stortte daardoor weliswaar niet in, maar het maakte ons werk wel moeilijker."

Be Climate
Sinds 2019 is Port International met het merk Be Climate op de markt vertegenwoordigd. Hierbij zet het bedrijf in op een duurzame en vooral klimaatneutrale oplossing voor verse groenten en vers fruit. Tot het actuele Be Climate-assortiment horen klimaatneutrale bananen, clementines, aardbeien en blauwe bessen. Binnenkort wordt het klimaatneutrale aanbod uitgebreid met sinaasappelen en citroenen.

De focus van het merkconcept ligt op de reductie van de CO2-uitstoot binnen de totale leveringsketen. Onvermijdbaar CO2 wordt door de investering in klimaatbeschermingsprojecten gecompenseerd.

"We zouden ons nu allemaal zorgen moeten maken om het klimaat, want het betreft niet alleen onze branche, maar heeft ook uitwerkingen op onze algemene levenswijze en de productie van onze levensmiddelen", aldus Philippe. Be Climate biedt consumenten een eenvoudige en transparante mogelijkheid om actief bij te dragen aan klimaatbescherming. Meer informatie is te vinden op www.beclimate.com.

Voor meer informatie: 
Lena Serrano
Port International GmbH
Lippeltstraße 1
20097 Hamburg, Duitsland
lena@port-international.com  
www.port-international.de/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven