Eerste Berry Business Forum gehouden in Servië

Op 6 oktober vond in Servië het eerste Berry Business Forum plaats. Tijdens de conferentie kwamen alle onderwerpen aan bod die voor telers van belang zijn: markttendensen, telersrechten, klimaatverandering en financieringsmogelijkheden. Het evenement bleek perfect geschikt als kennisdelingsevenement en als netwerkgelegenheid voor alle deelnemers.

Afbeelding: Douanedienst van Servië

Servië staat bekend om zijn frambozenteelt, maar ook andere zachtfruitsoorten winnen aan belang. Blauwe bessenboomgaarden zijn de afgelopen vijf jaar gegroeid omdat blauwe bessen na de oogst gemakkelijker te bewerken en langer houdbaar zijn. Hoewel de Servische telers goed geïnformeerd zijn, is de zachtfruitteelt zelf aan het veranderen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering, de nieuwe eisen van de markt, de veranderende consumentenvoorkeuren, enz. Daarom wordt de overdracht van kennis en permanente educatie door de telers zelf als noodzakelijk beschouwd.

Milos Milutinovic van Ahold Delhaize Servië legde uit dat het voor telers gunstig is om te voldoen aan de strenge eisen en normen van retailketens. Als de lokale markt de aangeboden hoeveelheden niet kan consumeren, zou de export van overtollige producten geen probleem zijn, aangezien die van hoge kwaliteit zijn. Hij prees ook het initiatief van lokale telers om hun krachten te bundelen en zich te verenigen in een coöperatie of samen te werken met grotere telers die aan de retail kan leveren.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven