De Franse anti-afvalwet voor een circulaire economie (Agec-wet) stelt dat onbewerkte verse groenten en fruit vanaf 1 januari 2022 niet meer in plastic verpakkingen mogen worden verkocht. Barbara Pompili, de Franse minister van Ecologische Transitie, Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie en Julien Denormandie, de Franse minister van Landbouw, hebben een verordening ondertekend die het verbod op plastic verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit vastlegt.
Op dit moment wordt in Frankrijk nog ongeveer 37% van de groenten en fruit in plastic verpakkingen verkocht. De nieuwe maatregel helpt jaarlijks meer dan 1 miljard aan onnodige plastic verpakkingen te elimineren.
Zo'n 30 onbewerkte verse soorten groenten en fruit zullen dan verkocht worden zonder plastic. Denk bijvoorbeeld aan appelen, peren, sinaasappelen, bananen, clementines, kiwi's, mandarijnen, citroenen, grapefruit, pruimen, meloenen, ananassen, mango's, passiefruit, maar (dus) ook aan prei, courgettes, aubergines, paprika's, komkommers, aardappelen, wortelen, ronde tomaten, uien, rapen, kool, bloemkool, pompoen, pastinaak, radijs en wortelgroenten.
De verordening voorziet in een geleidelijke implementatie van dit verbod zodat uiterlijk in 2026 alle groenten en fruit verkocht zullen worden zonder plastic verpakkingen.
De verordening is het resultaat van uitgebreid overleg met belanghebbenden, economische instellingen en vertegenwoordigers van civiele partijen en wordt gepubliceerd op dinsdag 12 oktober, inclusief een kalender die de mogelijkheid biedt om tot 30 juni 2026 alternatieve oplossingen te vinden en te gebruiken voor de bederfgevoelige groenten en fruit wanneer ze in bulk worden verkocht.
Perziken en abrikozen, rijp fruit, gekiemde zaden, rood fruit en de groenten die in het voorjaar zijn geoogst voordat ze volledig rijp zijn, zullen kunnen profiteren van deze vertraging tussen 30 juni 2023 en 30 juni 2026. Daarnaast is er een tolerantievertraging van 6 maanden voorzien om alle nog in voorraad zijnde verpakkingen kwijt te kunnen raken.
Voor meer informatie:
agriculture.gouv.fr
Foto: Pascal Xicluna / agriculture.gouv.fr