Spaanse Monalisa aardappelen geweigerd vanwege virus

Telersvereniging UPA van het Spaanse gewest Castilla y León kaart het probleem aan waarmee bepaalde aardappeltelers uit de streek momenteel te kampen hebben. Vooral telers van het ras Monalisa zitten in een benarde positie. De aanwezigheid van een virus dat een klein plekje op de schil van de knol veroorzaakt maar verder van geen enkele invloed is op de consumptiekwaliteit, is voor de afnemers voldoende reden om de aardappelen links te laten liggen, zo laat UPA weten.

Gezien de situatie vraagt UPA de afnemers niet langer af te wachten en de telers groen licht te geven om alle Monalisa aardappelen te rooien, aangezien deze momenteel perfect geschikt zijn voor verwerking.

De telersvereniging vraagt de Interprofessionele Organisatie voor de Aardappel van Castilla y León verder om een dringende vergadering om een onmiddellijke oplossing te zoeken voor de getroffen telers. "Zij mogen immers niet het slachtoffer worden van de situatie die hen overigens financieel kan ruïneren."

Deze aardappelziekte, die vooral de Monalisa treft, is relatief wijdverbreid in andere Europese landen en heeft geen negatieve invloed op de consumptie, maar door de extreme kwaliteitsvereisten van de afnemers in Spanje vindt het product op de markt geen afzet.

Bron: agroinformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven