Tonnage afzet HZPC toegenomen

HZPC wist dat het boekjaar 2020/2021 zwaar zou worden. Afgelopen jaar heeft de aardappelveredelaar geopereerd in een wereldwijde economische recessie. Met grote gevolgen voor meerdere bedrijfstakken. Ook voor HZPC. Echter, lichtpunten zijn er altijd. Ook nu. “We constateren een verhoging van de afzet in tonnen, zijn trots op de start van het Connecting Growers programma en tevreden met alle inspanningen om toch een competitieve uitbetalingsprijs te realiseren voor onze telers.”

Op 7 oktober 2021 heeft de raad van commissarissen van HZPC de jaarrekening over het boekjaar 2020/21 besproken. Op dezelfde dag heeft de algemene vergadering van aandeelhouders de jaarrekening vastgesteld. De omzet van HZPC bedroeg 312 miljoen euro, tegenover 360 miljoen euro het jaar ervoor. De dividenduitkering blijft gelijk, op 1 euro per aandeel; het gevolg van een lager operationeel resultaat. Waar de omzet afnam en de dividenduitkering gelijk bleef, zag het bedrijf de afzet juist toenemen. 

Groei tonnages
In het jaar 2019/2020 verkochten we direct of via licentienemers 892.000 ton pootaardappelen. In het afgelopen jaar 2020/2021 passeerden we een nieuwe grens. Met als resultaat een totale afzet van 904.000 ton pootaardappelen.

De groei in tonnen vond vooral plaats buiten Europa in Amerika en Azië. De marge op deze extra tonnen compenseert echter niet de sterke verlaging van de marge die HZPC heeft ondergaan in Nederland en Frankrijk als gevolg van een veel lagere afzet aan de fritesindustrie en een aantal grote exportlanden zoals Algerije.

Operationeel resultaat
Het resultaat van de onderneming na belastingen komt uit op € 0 miljoen. Dit was het voorgaande jaar € 1,2 miljoen. Dat resultaat hadden we ook in 2020/2021 kunnen behalen, ware het niet dat we ervoor hebben gekozen om toch te starten met het Connecting Growers programma. Dit kostte in 2020/2021 € 1,35 miljoen euro. Met dit programma hebben we certificaten aangekocht en overgedragen aan 70% van onze actieve telers in de Europese Unie.

Klik hier voor het jaarverslag van HZPC.

Voor meer informatie: 
Gerard Backx  
HZPC
+31 (513) 48 98 88       
info@hzpc.nl        
www.hzpc.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven