Canarische bananen die door de as zijn aangetast worden ingevroren

La Unión Corp., een Spaans bedrijf dat groenten en fruit van telers afzet, en de Vereniging van Bananentelers van de Canarische Eilanden (Asprocan) hebben aangekondigd dat ze proeven aan het doen zijn om bananen die beschadigd zijn door de as van de vulkaan op La Palma in te vriezen. Daarbij wordt een nieuwe technologie gebruikt die erin slaagt het fruit gedurende lange tijd te bewaren met behoud van al zijn smaak- en voedingskwaliteiten.

Met dit initiatief wil men voedselverspilling voorkomen, want het product is perfect geschikt voor consumptie, maar volgens de Europese regelgeving niet voor verkoop wegens schade aan de buitenkant. Eens het fruit behandeld, gesneden en verpakt is, wordt het geschonken aan gaarkeukens. Het initiatief verlicht enigszins de onvermijdelijke verliezen die de bananentelers van La Palma lijden en geeft ook een tweede kans aan het product dat wordt ingezet als directe hulp voor de meest behoeftigen.

Het beschadigde fruit zal worden verzameld op La Palma en vervolgens worden overgebracht naar de verwerkingsfaciliteit van La Unión Corp. in Almería. Vandaar wordt het dan ingevroren en verpakt verzonden naar verschillende voedselbanken in heel Spanje.

"Onze vereniging gaat op zoek naar verschillende alternatieven om zoveel mogelijk fruit van het eiland La Palma geschikt te houden voor consumptie", vertelt Domingo Martín Ortega, voorzitter van ASPROCAN. "Deze nieuwe conserveringstechnologie kan daar een van zijn. En met de blik op de toekomst kan het bovendien een interessante aanvulling worden op onze bestaande afzetmogelijkheden."

"Dit initiatief laat zien dat nieuwe technologieën en innovatie in de agrovoedingssector een hulpmiddel kunnen zijn om het leven van mensen te verbeteren, vooral wanneer zich tragische gebeurtenissen voordoen zoals op La Palma. De telers van het eiland worden immers hard getroffen", zegt Jesús Barranco, algemeen directeur van La Unión Corp.

De nieuwe technologie van La Unión Corp. voor het invriezen van groenten en fruit wordt beschermd door een octrooi en zal naar verwachting een revolutie teweegbrengen in de sector. Afgelopen mei werd een nieuw verwerkingsbedrijf van meer dan 10.000 m² in gebruik genomen, met een huidige capaciteit van meer dan 12 miljoen kilo.

Voor meer informatie:
Laura Esteban (PR)
La Unión Corp.
+34 649 06 96 84
laura.esteban@influencesuite.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven