Chileense leverancier wil fruitverpakkingsmarkt radicaal veranderen

Juan Carlos Carrasco, eigenaar van het Chileense bedrijf Zeaplast, laat weten binnenkort een nieuw product voor het duurzaam verpakken van exportproducten te introduceren dat vele voordelen biedt. "We zagen de mogelijkheid om gebruik te maken van een financiering van Corfo voor de ontwikkeling van oplossingen voor de voedselexport. We willen milieuvriendelijke verpakkingen voor de export van kersen aan kunnen bieden die het fruit ook langer vers houden."

Zendingen kersen zijn veelal 15 tot 45 dagen onderweg naar hun bestemmingen en in deze tijd kan de kwaliteit van het fruit achteruitgaan. Een manier om dit te voorkomen is door de temperatuur nauwgezet te monitoren en gebruik te maken van verpakkingsmaterialen die bijdragen aan kwaliteitsbehoud gedurende opslag en transport. 

De directeur van Corfo Biobío, Macarena Vera, legt uit dat het project gericht is op het gebruik van innovatieve materialen die bij zullen dragen aan een betere verwerking van het fruit. 

Voor de export van kersen wordt onder meer gebruikgemaakt van vacuümzakken, die het gehalte aan O2 verlagen en dat van CO2 verhogen, waardoor de respiratie afneemt en de rijping wordt vertraagd. Net zoals veel andere verpakkingen zijn ook deze zakken vervaardigd van milieuvervuilend plastic op oliebasis, zo vertelt Carrasco. 

Op sommige markten geldt daarom een belasting op plastic voedselverpakkingen. Om te kunnen beantwoorden aan de groeiende behoefte aan duurzamere verpakkingen is de fruitsector zich gaan richten op de ontwikkeling van composteerbare, biologisch afbreekbare producten die tevens geschikt zijn voor het verpakken van fruit onder gewijzigde atmosfeer. 

Het project is nu een jaar aan de gang en tot nu toe werd er een thermoplastic formule ontwikkeld op basis van een biopolymeer polylactide (PLA). 

Bron: blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven