Timing cruciaal voor stabiele opbrengsten van Zuid-Afrikaanse mango's

Johann du Preez is manager van Bavaria Fruit Estates in Hoedspruit, Limpopo. Hij heeft al meer dan 30 jaar ervaring met de teelt van mango's. In een recent interview benadrukte hij de noodzaak van consistente oogstopbrengsten in plaats van een recordoogst het ene jaar die het jaar daarop onvermijdelijk wordt gevolgd door meer bescheiden opbrengsten. Dit probleem is specifiek voor de mangoteelt, omdat deze fruitsoort zich kenmerkt door beurtjaren.

"Men kan mangobomen met rust laten en hun eigen cyclus laten volgen maar nu de winstmarges zo krap zijn, is het van belang om zo hoog mogelijke, consistente opbrengsten te verkrijgen. Dit is waarom ik dit gewas steeds probeer te verbeteren," zegt hij. "Wisselende oogstopbrengsten maken het vermarkten van mango's een stuk lastiger. Markten willen namelijk weten waar ze op kunnen rekenen. Het is dus beter om ieder jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid fruit in consistente maten te oogsten." 

"Het belangrijkste bij het telen van mango's is kennis van het gewas," legt Du Preez uit. "We telen een tropische fruitsoort in een subtropische omgeving, vandaar dat manipulatie van boom en omgeving noodzakelijk is." 

Aangezien mango's een eindstandige bloeiwijze hebben, vormen zich alleen vruchten aan nieuwe takken. "Dit betekent dat men moet wachten tot er nieuwe takken verschijnen. Deze nieuwe takken lopen echter alleen na de oogst uit en al het fruit dient te worden geplukt. Zelfs met een omvangrijke oogst van late rassen, zoals Keitt en Brookes, moeten alle vruchten worden geoogst voordat er kan worden gesnoeid en er zich weer nieuwe takken kunnen vormen."

Bron: farmersweekly.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven