Volgens het Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer (Bonn) is de kooloogst in het Rijnland momenteel in volle gang.
Foto: Sabine Weis
De Rijnlanders gebruiken het woord "Kappes" om vooral witte en rode kool aan te duiden. Witte kool wordt geteeld op een areaal van meer dan 850 ha en rode kool op meer dan 500 ha. De oogst van een groot deel van dit gebied wordt gebruikt voor de verwerking tot zuurkool, koolsla of rode kool in potten of foliezakken. Maar ook voor de versmarkt wordt op grote oppervlakten geteeld. "Kappes" speelt dus een belangrijke rol in het Rijnland.
Witte kool en zuurkool zijn in het bijzonder aan te bevelen in de herfst- en wintermaanden. Ze bevatten veel vitamine C, vitamine B en K, alsmede de mineralen kalium, calcium en ijzer, en ook een hoog gehalte aan voedingsvezels. Het gehalte aan vitaminen en mineralen versterkt het immuunsysteem en beschermt zo tegen verkoudheid.