Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar informatiesystemen voor havens en terminals voor digitalisering Europese binnenwateren

HPC Hamburg Port Consulting, een logistiek adviesbureau voor havens, zee- en inlandterminals en intermodaal spoorvervoer, heeft van het Duitse Directoraat-Generaal voor Waterwegen en Scheepvaart (GDWS) de opdracht gekregen om een studie uit te voeren over informatiediensten voor havens en terminals, zo meldt het bedrijf. De analyse wordt uitgevoerd in het kader van een Europees project voor de ontwikkeling van een digitaliseringsstrategie voor het vrachtvervoer over de Europese binnenwateren op het Europese vasteland.

Als centrale federale autoriteit van de Federale Dienst voor Waterwegen en Scheepvaart neemt GDWS deel aan het project "Digitalisering van de Binnenvaart" (DIWA), dat wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility (CEF) programma van de EU en waarbij vier andere nationale binnenvaartautoriteiten betrokken zijn: Nederland, België, Frankrijk en Oostenrijk. Het project beoogt de ontwikkeling van een gemeenschappelijke en integrale strategie voor de digitalisering van de binnenwateren van de TEN-T-corridors, om de binnenvaart op lange termijn concurrerender en duurzamer te maken.

"We zijn blij dat we als GDWS samen met de Europese project-partners de toekomst van de Europese binnenvaart mee vorm kunnen geven en ertoe kunnen bijdragen dat deze milieuvriendelijke transportmodus nog beter gaat presteren," aldus Thomas Wagner, afdelingshoofd Binnenvaarttechniek en Tobias Aretz, nationaal DIWA-coördinator (beiden GDWS).

Als onderdeel van de ontwikkeling van bedrijfsprocessen in het kader van het DIWA-masterplan, heeft HPC de opdracht gekregen de informatiediensten voor havens en terminals te onderzoeken. De nadruk ligt op een inventaris van de bedrijfsprocessen tussen de binnenvaart en de Europese havens, alsook van het IT-landschap, om het bestaande digitale maturiteitsniveau en de toekomstige mogelijkheden met betrekking tot de digitalisering van de processen tussen haven en binnenvaart te bepalen.

"De integratie van de binnenvaart in de algemene ontwikkeling van intermodale transportconcepten is zeer welkom tegen de achtergrond van het zware gebruik van weg- en spoorwegsystemen", zegt Hartmut Beyer van HPC. "De digitale transformatie van de binnenvaart zal de aantrekkelijkheid van de binnenvaart voor klanten aanzienlijk verhogen. Als HPC zijn wij zeer verheugd dat wij met onze gecombineerde haven- en IT-knowhow een bijdrage kunnen leveren aan de strategieontwikkeling van dit trans-Europese project."

HPC beschikt over een jarenlange expertise en heeft nationale en internationale binnenhavens geadviseerd over operationele kwesties, analyses en digitaliseringsprojecten. HPC ondersteunt bijvoorbeeld het Hamburg Vessel Coordination Center HVCC met betrekking tot optimalisatie en coördinatie wanneer feeder- en grote schepen elkaar ontmoeten op de Elbe en in de haven. Daarnaast heeft HPC met succes digitaliserings- en binnenvaartprojecten uitgevoerd op de Rijn, in India en in de VS.

Bovendien is HPC een actief lid van de werkgroep binnenschepen van Hamburg Hafen Marketing. Deze werkgroep heeft tot doel de rol van de binnenvaart in de haven van Hamburg te versterken.

Publicatiedatum: