Suikergehalte van kersen niet-destructief meten met een infraroodmeter

Agriculture Victoria testte onlangs een nieuwe draagbare infraroodmeter (HIKARi 16) waarmee op niet-destructieve wijze het suikergehalte van kersen kan worden bepaald. Deze werd vergeleken met een refractometer, waarbij het fruit moet worden beschadigd om  een sapmonster te nemen. Uit laboratoriumresultaten bleek dat de infrarood HIKARi 16 vrij nauwkeurig was en mogelijk als vervanger van de refractometer zou kunnen worden gebruikt. 

Het suikergehalte in kersen wordt van oudsher bepaald aan de hand van het gehalte aan oplosbare vaste stoffen (SSC), waarbij gebruik wordt gemaakt van een refractometer. Het suikergehalte wordt uitgedrukt in °Brix  (°Brix = 1 gr sucrose per 100 gr sap). Moderne refractometers zijn weliswaar digitaal, maar vereisen nog steeds een sapmonster om het gehalte aan oplosbare vaste stoffen te meten. De infrarood HIKARi 16 werd ontworpen als praktisch alternatief voor de refractometer. 

De metingen kunnen snel worden uitgevoerd en het fruit blijft intact. De activatieknop is eenvoudig te bedienen bij het meten van kersen in de boomgaard of het pakstation. De HIKARi 16 werkt het best wanneer zowel het fruit als het instrument op kamertemperatuur zijn en het fruitoppervlak droog, schoon en onbeschadigd is. Om de infrarood HIKARi 16 te testen werden zes partijen kersen van lokale supermarkten en telers gebruikt. Er werden SSC-metingen verricht bij 20 tot 25 kersen van elke partij. De eerste meting werd gedaan met de niet-destructieve infraroodmeter (Atago PALHIKARi 16, figuur 1A) en vervolgens met de refractometer (Atago PAL-1: figuur 1B), waarna het gemiddelde SSC werd berekend. 

 Atago-pocketinstrumenten worden gebruikt om de concentratie oplosbare vaste stoffen pocket in kersen te meten: niet-destructief met gebruik van infrarood (A) en destructief met een refractometer (B).

Over het algemeen kan met beide instrumenten het SSC in kersen succesvol worden bepaald (tabel 1, figuur 2). De meetresultaten van de instrumenten waren echter inconsistent. Zo was het gemiddelde SSC in de tweede partij kersen gemeten met de infrarood HIKARi 16 0,8 °Brix lager dan met de refractometer, terwijl in partij 6 het gemiddelde SSC gemeten door de HIKARi 16 2.2 °Brix hoger lag dan met de refractometer. 

Klik hier om het hele persbericht te lezen.

Voor meer informatie: 
Horticulture Industry Network
hin.com.au

Glenn Hale
Agriculture Victoria
+61 0419 500 302
glenn.hale@agriculture.vic.gov.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven