Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Egyptische granaatappeltelers hadden wat problemen met het weer

"We verwachten dat de vraag in november zal toenemen"

Egyptische granaatappelen zijn iets later op de markt gekomen dan gebruikelijk, wat een impact heeft op de start van het seizoen. Een exporteur hoopt dat de vraag volgende maand aantrekt, want dan zou de kleur van de granaatappelen beter moeten zijn. Tegelijkertijd heeft Egypte te maken met felle concurrentie op de Europese markt.

Volgens Mustafa Ali, commercieel manager bij het Egyptische Rula for Land Reclamation, was het granaatappelseizoen dit seizoen nogal uitdagend voor de telers. "Rula Farms is een Egyptische teler en exporteur van groenten en fruit behorend tot de Wadi Group. Sinds 2016 richt het bedrijft zich ook op granaatappelen uit eigen teelt en op aankoop bij andere telers. De opbrengst is dit jaar iets lager en telers hebben veel uitdagingen gekend, zowel op het gebied van kwaliteit als maatvoering. De maten 6-8 zijn slechts goed voor 20 tot 30% van de totale opbrengst en dat is niet goed voor ons."

Het Egyptische granaatappelseizoen liep vertraging op door slechte weersomstandigheden, zo legt Ali uit. "Het weer bepaalt in grote mate hoe het eindproduct eruit ziet, omdat weersomstandigheden invloed hebben op de kleur en rijpheid van het product. Er kon dus pas later met de oogst van start worden gegaan en dat leidde op zijn beurt tot een lagere vraag, omdat de kleur van het product niet optimaal is voor de tijd van het seizoen. We hopen wel dat de vraag in november en december zal toenemen."

Hoewel het seizoen door de vertraging wat ritme mist, stelt Ali dat er op dit moment toch vraag is vanuit bepaalde markten: "We zien op dit moment wel vraag uit landen in het Verre Oosten, zoals Hong Kong, Maleisië, Singapore en Indonesië, maar ook in het Midden-Oosten en in sommige Europese landen. De concurrentie in Europa is echter hevig omdat Spaanse granaatappelen de Europese markt overspoelen. Bovendien zijn er ook granaatappelen uit Turkije en Azerbeidzjan op de markt, die vooral in de Oost-Europese landen concurreren met ons fruit."


Mustafa Ali

"Het prijsniveau van de Egyptische granaatappelen ligt gemiddeld tussen de € 500 en € 850 per ton, afhankelijk van de kleur en de kwaliteit. Ik denk dat de vraag in november en december zal toenemen. De meeste exporteurs zijn tegenwoordig aan het verpakken en kiezen ervoor om het fruit in koelhuizen te bewaren in plaats van het meteen op de markt te brengen", besluit Ali.

Voor meer informatie:
Mustafa Ali
Rula for Land Reclamation
+20 1007350313
mustafa.ali@wadigroup.com.eg 
www.rulafarms.com 

Publicatiedatum: