Demodagen Hazera

"Heel veel nieuw materiaal in uien"

Tholen - Hazera hield dit jaar een digitaal evenement tijdens de demodagen met talkshows, live veldtochten en verschillende gewas-en technische sessies. Achterliggend thema was 'Growing a new era'.  Groot voordeel: alle sessie en uitzendingen zijn terug te kijken. Uien behoren nog steeds tot de belangrijkste gewassen voor Hazera en daar zijn veel ontwikkelingen te melden. "We hebben héél veel nieuw materiaal in uien op de markt gebracht", vertellen commercieel manager Marion Vissers en Reinout de Heer, Global Product Manager Allium enthousiast.


Marion Vissers en Reinout de Heer

Bij het ontwikkelen van rassen blijven de kwalitatieve eigenschappen voorop staan. "Dat wil zeggen huidvastheid en hardheid van uien waardoor ze goed te bewaren zijn en ook aan het eind van de keten, op verre bestemmingen, hard zijn er er nog prima uitzien", vertelt Marion. "Dormo staat al langer bekend om deze 'golden combination" aan eigenschappen. In datzelfde segment introduceren we het nieuwe ras Viggo dat iets vroeger en productiever is."


Viggo

De markt voor rode uien ontwikkelt zich voorspoedig en ook hier is Hazera al een heel aantal jaar bezig met het zoeken naar rassen die goed presteren in de lange bewaring, zoals van het nieuwste ras de Redrover. "Rode uien kunnen over het algemeen minder lang worden bewaard dan gele met als gevolg dat er een gat valt in de markt. Red Rover is gemakkelijk tot eind maart te bewaren. Het is de Dormo onder de rode uien en dus ook geschikt voor verre bestemmingen."


Vigora heeft een schacht van gemiddeld 30 cm

Een andere belangrijke smaakmaker uit de lookfamilie is prei. Het ras Vigora valt hier op voor telers omdat het voor zeer hoge opbrengsten zorgt. "Met de lange witte en dikke schacht van wel 30 centimeter is het een zeer geschikt ras voor de vers- en conveniencemarkt. Het ras onderscheid zich omdat het gemakkelijk te pellen is", aldus Marion. 

In rode plantuien brengt Hazera ook een upgrade. "Plantuien leveren meestal een heterogeen product op, maar we hebben een verrassend nieuw ras in handen waarmee je uiteindelijk een prachtig uniform product oogst. Een ander groot voordeel daarbij is dat er nagenoeg geen of een kortere warmtebehandeling nodig is om schieten tegen te gaan."


Arjen Biesheuvel (r) met Polydor

Het uiterlijk van een wortel is belangrijk maar de markt wil ook smaakvolle rassen. Volgens Hazera heeft Polydor dat allemaal in zich. "Dit is een ras dat met name opvalt in de VK waar het qua smaak de 1e prijs won bij een smaaktest. Het donkergroen opgericht blad zorgt namelijk voor extra suikers en 'veel goud', dat wil zeggen dat het ras een hoge opbrengst heeft. De wortel zelf blijft mooi glad zodat je hem makkelijk kunt schoonspoelen", aldus gewasspecialist Arjen Biesheuvel.Patzi (zie foto boven) is ook een topper in wortels, aldus Arjen. Het wordt met name geteeld voor de convenience markt die veelal het halffabrikaat verwerkt tot reepjes, julienne, rasp, blokjes etc. "Met name de lange bewaarbaarheid op het veld is een voordeel. Wanneer de markt slecht is, kun je dit ras gerust op het veld laten staan totdat de markt weer aantrekt, omdat de wortels niet gaan scheuren." Patzi groeit lang uit ook in zwaardere gronden maar is na de oogst makkelijk te bewaren en te spoelen. "Patzi is een gladde wortel en kan schoon de kist in, er blijft namelijk weinig grond op achter." 

In broccoli introduceert Hazera Phar Lap (zie foto hier boven). Een mooie broccoli om te zien met een 'champignon scherm', bolrond en zwaar met fijne knopjes waar water niet op blijft staan en daardoor sterk is tegen rot. Phar Lap is een snel groeiend ras. "Niet voor niets vernoemd naar een racepaard. Het is minimaal 7 dagen vroeger dan andere rassen en heeft daardoor minder risico op schermrot in de herfst." De steel heeft weinig last van holle stengels wat het geschikt maakt voor de convenience markt (broccolirijst). 


Marion showt de 'draagbare'  tomaat Sensera

Tomaten worden tegenwoordig vooral verpakt verkocht, in plastic of steeds vaker een kartonnen bakje in een flowpack. Hazera ontwikkelde een ras dat met geen of minimale verpakking verkocht kan worden de Sensera. Het groen van de stengel fungeert hierbij als handvat, eventueel kun je een banderol verpakking eromheen doen.


Diletto

Nu de snoeptomaten het supermarktschap al hebben veroverd, biedt dat wellicht ook ruimte aan specialties zoals de Diletto, een coeur de boeuf-type (te vullen of als schijven in salades) of de hartvormige Gourmansun en Dossimo in de kleuren geel en rood. "In de Nederlandse mark nog niet zo bekend, maar in Zuid-Europa zijn specialties aan een opmars bezig. In Frankrijk bestaat 15% van het tomatenareaal inmiddels uit specialties", besluit Marion.

Voor meer informatie:
Marion Vissers
Hazera
marion.vissers@hazera.com 
www.hazera.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven