Binnenlandse markt onder druk omdat pandemie pomelo-export bemoeilijkt

Prijs van Chinese pomelo's daalt gestaag door overaanbod

De teeltgebieden van pomelo's in China bevinden zich hoofdzakelijk in het warme zuiden. De marktomstandigheden waren de voorbije jaren vrij goed, zodat het pomelo-areaal de voorbije jaren gestaag toenam, vooral in Fujian. Nu vele pomelobomen hun meest productieve jaren hebben bereikt, neemt de totale opbrengst snel toe. Deze ontwikkeling legt een grote druk op de markt. Terzelfder tijd zijn vele telers die blindelings de trends volgen alleen gericht op de opbrengst en niet op de kwaliteit van het product. Zij besteden niet genoeg aandacht aan het beheer van de boomgaarden.

"Het pomelo-aanbod uit verschillende grote teeltgebieden is altijd gespreid geweest. Pomelo's uit Hainan, Guangdong en Yunnan komen gewoonlijk eerder op de markt dan pomelo's uit Fujian. Dit jaar echter zorgden de weersomstandigheden in Zuid-China ervoor dat de pomelo's uit verschillende teeltgebieden rond hetzelfde tijdstip op de markt kwamen. Het buitensporig grote aanbod zette de marktprijs sterk onder druk. In sommige gebieden daalde de retailprijs tot onder de kostprijs van de aanplanting. Veel telers konden financieel verlies niet vermijden," zegt Zhu Ling van Meizhou City Shengkai Agriculture.

"Het totale aanbod is enorm en pomelo's uit veel gebieden kwamen tegelijkertijd op de markt, wat twee belangrijke redenen zijn voor de lage prijsniveaus. Bovendien bemoeilijkt de pandemie de export, zodat vele exporteurs in de plaats daarvan pomelo's op de binnenlandse markt verkopen. Sinds de uitbraak van Covid-19 staan de exporteurs voor heel wat uitdagingen. De distributie is ingewikkelder geworden en de overzeese vraag is zwak. De export houdt een groot financieel risico in en vele exporteurs geven er de voorkeur aan de binnenlandse markt te bevoorraden. Dit draagt verder bij tot de situatie waarin het aanbod op de markt de vraag van de consument ruimschoots overtreft."

Uiteindelijk is er een zekere kortetermijnvraag van de binnenlandse markt tijdens de feestperiode rond een nationale feestdag [1 oktober]. Pomelo's worden beschouwd als een geschikt geschenk tijdens de feestdagen en dus neemt de vraag van de consument naar pomelo's van hoge kwaliteit in geschenkverpakking toe, maar slechts voor een korte periode. Het totale aanbod blijft toenemen en de concurrentie is hevig. Onder deze omstandigheden kan de prijs alleen maar dalen.

Voor meer informatie:
Zhu Ling
Meizhou City Shengkai Agriculture Co., Ltd.
+86 139 2301 0035
411479491@qq.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven