KÖLLA BV & Co.:

Meer en meer in beeld: tomatenspecialiteiten

In Europa, Marokko en Turkije winnen speciale en kleine tomaten terrein op ronde en andere klassieke tomatenrassen. Deze trend is ook onmiskenbaar waarneembaar in de landen die voor het Duitse Kölla produceren, zo meldt het bedrijf.

In Spanje is de concurrentie met Marokko groot, zowel voor ronde tomaten als voor cherrytomaten en "dadelpruimtomaten". Ondanks de hogere productiekosten als gevolg van de pandemie verwachten wij dat het percentage van de standaardinvoer uit de Marokkaanse en Turkse productie dit seizoen aanzienlijk zal toenemen.

Cherry tomaten

Om zich meer te onderscheiden, leggen de Spaanse producenten zich daarom toe op het telen van speciale variëteiten en specialiteiten, zoals de RAF, Monterosa of Marmande tomaten. In Italië omvat de productie van tomatenspecialiteiten niet alleen de bekende variëteiten Piccadilly en San Marzano, maar ook andere variëteiten, zoals Costoluto en Camone.

In de afgelopen jaren kon worden vastgesteld dat vooral in de Benelux-landen de belichte winterproductie van struik- en cherrytomaten is toegenomen. Deze ontwikkeling heeft ook geleid tot investeringen in betere infrastructuur en modernere kassen in de Zuid-Europese landen, zodat de producenten met hun belichte producten aan de hoge kwaliteitseisen kunnen voldoen. De sterke concurrentie tussen de teeltlanden zet een groot aantal producenten ertoe aan zowel de variëteiten verder te diversifiëren als de teelt te innoveren.

Monterosatomaat

Trostomaat

Een bijzonder gevoelige kwestie houdt momenteel met name de Italiaanse producenten bezig. Zij hebben enkele problemen met het tomatenvirus ToBRFV, dat onder meer kan leiden tot verkleuring van bladeren en vruchten. Een ongeschiktheid van deze producten voor de markt en een volledige ontruiming van de kas zijn meestal het gevolg. Ook een groot deel van de Siciliaanse zomerproductie is door het virus getroffen - preciezere prognoses voor de komende winterproductie zijn nog niet beschikbaar.

"Aangezien wij steeds in nauw contact met onze producenten werken, gaan wij ervan uit dat gerichte maatregelen binnenkort beschikbaar zullen zijn. Om de virusbesmetting nu al beter onder controle te krijgen, worden momenteel in alle productielanden extra preventieve maatregelen genomen," aldus een woordvoerder van Kölla.

Voor meer informatie:
KÖLLA GmbH & Co. KG
An der Gümpgesbrücke 7
41564 Kaarst, Duitsland
+49 (0)2131 66 13 0
info@koella.com    
koella.com      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven